101 Soppkurs for viderekomne
Mål, læringsmål
Deltakerne skal etter gjennomført kurs kunne bestemme de vanligste matsoppene og de vanligste giftsoppene i vårt distrikt. De skal ha et grundigere kjennskap til de viktigste slekter av storsopper og nøkkelkarakterer innen de forskjellige familier og slekter.
Målgruppe og forkunnskaper
Deltakere som har gjennomgått grunnkurs i sopp og andre soppinteresserte.
Kursinnhold
samling
Timer med lærer: 3
Tema:
Generelt om sopp og om hvordan bestemme sopp. Inndeling av skivesopper etter sporepulverfarge.
Rørsopper. Generelt om bygning og økologi.
Arbeidsform:
Forelesning med demonstrasjon av friske sopper. Bestemmelsesøvelser.samling
Timer med lærer: 3
Tema:
Slekter med hvite sporer.
Stikkord:
Hvitsporete slekter: Fluesopper Amanita, traktsopper Citocybe og musseronger Tricholoma..
Kremler og risker.
Arbeidsform:
Forelesning med demonstrasjon av friske sopper. Bestemmelsesøvelser.samling
Timer med lærer: 3
Tema:
Rødsporete, svartsporete og brunsporete slekter. Piggsopp, fåresopp, kantareller, buksopper.
Arbeidsform:
Forelesning med demonstrasjon av friske sopper. Bestemmelsesøvelser.samling
Timer med lærer: 6
Tema:
Ekskursjon.
Stikkord:
Innsamling og bestemmelse av sopp
Arbeidsform:
Ekskursjon med sortering og bestemmelser av innsamlet materiale.
Arbeidsmåte
- Veiledning med instruktør/lærer
- Forelesning
- Diskusjon
- Demonstrasjon
Ekskursjon med sopplukking
Lenker til eksempler på kursprogram
Krav til lærer/instruktør
Instruktøren bør være soppsakkyndig eller kunne dokumentere tilsvarende kunnskaper.
Læringsressurser
Norske sopper, I.L. Egeland & S. Myhr, 4. utg. 2011, ISBN 978-82-05-41485-3.
Kompendium for utdannelse av soppsakkyndige, Norges sopp- og nyttevekstforbund 2012..
Eventuelle merknader
Deltakerne tar med seg friskt materiale til hver kurskveld i den grad dette er mulig.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.