1057 Urter og krydder for nord - norske hager til pryd og nytte
Mål:
Deltakerne skal få et innblikk i hva som egner seg for dyrking på friland og i krukker for nord - norske forhold. Samt få et lite innblikk i hvordan krydre hverdagsmaten med urter vi har rundt oss.
Målgruppe:
Personer med interesse for planter samt mat med rik smak
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
Eventuelle merknader:
Denne studieringen er en begynnende innføring i temaet urter og krydder og enkel bruk av urtene i matlaging
1. samling
Timer med lærer: 0
Timer uten lærer: 3
Tema:
Urter og krydder. Hva egner seg til hager i sone H 5-8
Stikkord:
Definisjoner av urt og krydder Sorter/planter som anbefales av lokale hobbydyrkere Planter med fin blomstring - nytte og prydverdi
Arbeidsform:
Studiering - erfaringutveksling
Problemstillinger:
Overvintring - tildekking?
2. samling
Timer med lærer: 0
Timer uten lærer: 3
Tema:
Krydder i vinduskarmen
Stikkord:
Vi lager oss en oversikt over hvilke planter vi har hatt suksess med. Vi lager en felles bestilling for senere deling
Arbeidsform:
Studiering - erfaringutveksling
Problemstillinger:
Hvordan få planter vi kjøper i potter til å vare lengre? Kan vi tørke disse?
3. samling
Timer med lærer: 3
Timer uten lærer: 0
Tema:
Vi får en innføring i bruk av krydder og urter i matlagingen
Stikkord:
Tørkede og friske urter- hva er best
Arbeidsform:
Foredrag - samtale, spørsmål
Problemstillinger:
Hvilke krydderurter passer sammen? Hvordan ta vare på urtene vi har i hagen
4. samling
Timer med lærer: 3
Tema:
Vi praktiserer enkel matlaging
Stikkord:
Lage sauser - pesto og lignende
Arbeidsform:
Praktisk gruppearbeid
Problemstillinger:
Hvordan forberede et godt måltid?
Litteratur/materiell for deltakerne:
Ottar nr 3- 2008, Spiselige planter, Populærvitenskapelig tidskrift fra Tromsø museum - Universitetsmuseet
Marguerite Walfridson: Vindu med basilikum, om urter og krydder og urtekrydret mat med oppskrifter.
Krav til lærer/instruktører:
Erfaring i å bruke urter og krydder i matlagingen
== Opplegg for evaluering:
Eget evluerings/svarark