1300 Slakte og parteringskurs
Mål:
Etter endt kurs skal deltagerene ha kunnskap om slakting og patering av eget vilt, Samt utvomming, avskinning, grovpatering og finpatering
Målgruppe:
ungdom og kvinner
Antall deltakere:
Egner seg for inntil 15 deltakere
Eventuelle merknader:
Kurset går over en dag hvor vi først har en teoretisk del hvor vi snakker om sikkerhet, hagleammunisjon, ulike sjøfuler og partering.
Deretter sjøfugljakt og patering
1. samling
Timer med lærer: 1
Tema:
Utvomming
Stikkord:
Åpning av buk, fjerning og undersøkelse av innvoller fra bukhule
Åpning av brysthule, fjerning og undersøkelse av innvoller fra brysthule
Arbeidsform og gjennomføring:
Feltmessig tilnærming og drøfting av ulike metoder
Problemstillinger:
Spørsmål underveis
2. samling
Timer med lærer: 1
Tema:
Avskinning
Stikkord:
Belgflåing versus flåing av liggende skrott.
Arbeidsform og gjennomføring:
Drøfting av ulike metoder for feltbruk og innendørs bruk
Problemstillinger:
Stille spørsmål underveis
3. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Teori
Stikkord:
Mørning – hva skjer i musklaturen etter at dyret er felt. Enzymatiske versus bakterielle prosesser i kjøtt
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori
Problemstillinger:
Stille spørsmål underveis
4. samling
Timer med lærer: 5
Tema:
Partering
Stikkord:
Grovpartering av ferdig mørnet skrott
Anatomisk partering av bakpart, lår og rygg
Beskrivelse av ulikheter i stykningsdelene
Beskrivelse av anvendelse i kjøkkenet
Vakuumering og konservering
Partering av frampart, side bog og nakke
Beskrivelse av bindevevsrikt kjøtt
Beskrivelse av anvendelse i kjøkkenet
Vakuumering, kverning og konservering
Arbeidsform og gjennomføring:
Praksis
Problemstillinger:
Stille spørsmål underveis
Litteratur/materiell for deltakerne:
Varme klær, kaldt på slakteriet
Krav til lærer/instruktør:
God kunnskaper om slakting og patering, kunnskaper om hjort, kunne lede gruppen og veilede enkeltpersoner som trenger det.
Opplegg for evaluering:
Deltagerene er med på å evaluere etter endt kurs med evalueringsskjema fra Studieforbundet.