1311 Brygging av maltøl
Mål:
Teoretisk og praktisk kunnskap som er nødvendig for å kunne brygge sitt eget øl etter gamle tradisjoner
Målgruppe:
Fortrinsvis medlemmere i Hjartdal Bonde og Småbrukarlag, men kurset er åpent for alle som er interessert i maltbrygging
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
Eventuelle merknader:
Brygging foregår over en hel dag.
Etter ca 14 dager er der omstikking og tapping på flasker (plass til max 6 deltakere i bryggerkjelder hos læreren)
1. samling
Timer med lærer: 8
Tema:
1)Teori : En gjennomgang av bryggeprosessen. Spiring av bløtlagt bygg og tørkeproses. Utstyr. Ingredienser. Renslighet.
2)Brygging
Stikkord:
Mesking og få omdanne stivelse til sukker - vørteren, å få vasket sukkeret ut i væske -koke vørter med humle - smak og tilsetninger - gjæring - siling - kjøling.
Arbeidsform og gjennomføring:
Læring gjennom praktisk arbeid med lærer som assistent og veileder.
Problemstillinger:
Sammensetting av bryggeutstyr. Blandingsforhold.
Uttrekking og koking av vørterekstrakt.
Hvordan er fremgangsmåten for å få den riktige smaken slik at det blir øl?
2. samling
Timer med lærer: 4
Tema:
Omstikking. Tapping på flasker. Prøvesmaking.
Stikkord:
Sukkernivå - ettergjæring - kullsyre - lagring
Arbeidsform og gjennomføring:
Undervisning gjennom praktisk arbeid.
Problemstillinger:
Når og hvordan stoppes gjæring+
Hvordan få naturlig kullsyre - ettergjæring på flaske?
Litteratur/materiell for deltakerne:
Oppskrifter og relevant litteratur om ølbrygging. Medbringer selv glassflasker og korker til eget øl.
Krav til lærer/instruktør:
Mye erfaring med ølbrygging og god kjennskap til utstyr, prosesser og forskjellige smaker samt ølsorter.
Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør:
Relevant litteratur for ølsorter og brygging
Opplegg for evaluering:
Felles evaluering etter siste samling