1333 Partering av slakt
Mål:
Kurset har som mål å gi deltakerne en teoretisk og praktisk innføring i behandling av slakt.
Kurset tar for seg alle sider ved slakting, som; hygiene, redskap, oppbevaring, behandling og nedskjæring/oppdeling.
Kurset tar for seg ulike dyr og deltakerne lærer å gjenkjenne de ulike deler av dyret.
Målgruppe:
Alle som ønsker å vite mer om handtering og nedskjæring av slakt.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.
Antall deltakere:
Kurset krever plass for gjennomføring og det vil bli satt et tak på maksimalt 10 deltakere pr. kurs
Eventuelle merknader:
Kurset skal formidle kunnskaper og erfaringer vedrørende alternative måter å behandle slakt på. Dette var kunnskaper som var vanlig i de fleste husholdninger for en til to generasjoner siden, men som nå er ukjent for de aller fleste
Kurset er med lærer/instruktør og går over 16 timer.
1. samling
Timer med lærer: 4
Tema:
Presentasjon av kurset og opplegget.
Stikkord:
Teori.
Arbeidsform og gjennomføring:
Forelesning om oppdeling av slakt. Presentasjon av nødvendig utstyr. Gjenkjenning av deler av slaktet. Gjenkjenning av stykningsdeler av slakt av lam, gris og storfe.
Problemstillinger:
Lære å bli kjent med hvordan et slakt av ulike dyreslag ser ut og hvor de enkelte stykningsdeler sitter.
2. samling
Timer med lærer: 4
Tema:
Lam.
Stikkord:
Repetisjon av teori fra første samling. Teori om hvordan opprettholde god hygiene. Praktisk trening i nedskjæring av lam. Teori om de ulike stykningsdeler og hva de er best egnet til.
Arbeidsform og gjennomføring:
Forelesning og repetisjon av 1. samling vedr. lam. Praktisk bruk av kniven på et lammeslakt med individuell instruksjon fra lærer.
Problemstillinger:
Lære og se stykningsdelene på et lammeslakt og lære å bruke kniven.
3. samling
Timer med lærer: 4
Tema:
Storfe.
Stikkord:
Repetisjon av teori. Påminning om hygiene. Praktisk trening i bruk av kniv og sag for oppdeling av storfe. Teori om de ulike stykningsdeler og hva de er best egnet til.
Arbeidsform og gjennomføring:
Forelesning og repetisjon av 1. samling vedr.storfe. Praktisk bruk av kniv og sag på et storfeslakt med individuell instruksjon fra lærer.
Problemstillinger:
Lære og se stykningsdelene på et storfeslakt og lære å bruke kniv og sag.
4. samling
Timer med lærer: 4
Tema:
Gris.
Stikkord:
Repetisjon av teori. Påminning om hygiene. Praktisk trening i bruk av kniv og sag for oppdeling av et griseslakt. Teori om de ulike stykningsdeler og hva de er best egnet til. Evaluering av kurset.
Arbeidsform og gjennomføring:
Forelesning og repetisjon av 1. samling vedr. gris. Praktisk bruk av kniv og sag på et griseslakt med individuell instruksjon fra lærer.
Problemstillinger:
Lære og se stykningsdelene på et griseslakt og lære å bruke kniv og sag.
Litteratur/materiell for deltakerne:
Det er utarbeidet to hefter som inneholder teorien for kurset og som kursdeltakerne vil få. Heftene kan fåes ved henvendelse til Studieforbundet natur og miljø.
Krav til lærer/instruktør:
Kursholder er tidligere bonde og har drevet eget godkjent gardsslakteri og nedskjæringsbedrift.
Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør:
Kursholder har lang praktisk erfaring fra slakting og nedskjæring. I tillegg finnes det mange eldre lærebøker om emnet.
Opplegg for evaluering:
Det vil bli gjennomført en egen evaluering på siste samling.