1355 Yste ferskost - syrning av surmelk
Mål:
Lære å lage ferskost og surmelk
Målgruppe:
Alle som har interesse for ysting og foredling av egen melk
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
1. samling
Timer med lærer: 5
Tema:
Ferskost og surmelk/kulturmelk
Stikkord:
1. Teori om melkesyrebakterier og utstyr som trengs til å lage ferskoat og surmelk
2. Gjennomgang av hygiene
3. Vi lager ferskost og surmelk av egen melk
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praktisk gjennomføring
Problemstillinger:
Hvordan lage din egen ferskost og surmelk/kulturmelk til eget bruk på kjøkkenbenken?
2. samling
Timer med lærer: 5
Tema:
Ferskost og surmelk/kulturmelk av upasaurisert melk
Stikkord:
1. Vi siler-av ferskosten og måler pH
2. Pastaurisering kontra ikke pastaurisering av melka - fordeler og ulemper
3. Smakstilsetning av ferskost og kulturmelk
4. Vi lager Smoothie
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praktisk gjennomføring - alle lager sin ost, kulturmelk og Smoothie
Problemstillinger:
Hygiene og pastaurisering kontra upastaurisert melk/rå melk.
Litteratur/materiell for deltakerne:
Kopi av oppskrift på ferskost og kulturmelk