1355 Yste ferskost - syrning av surmelk

Mål:

Lære å lage ferskost og surmelk

Målgruppe:

Alle som har interesse for ysting og foredling av egen melk

Antall deltakere:

Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.

1. samling

Timer med lærer: 5

Tema:

Ferskost og surmelk/kulturmelk

Stikkord:

1. Teori om melkesyrebakterier og utstyr som trengs til å lage ferskoat og surmelk
2. Gjennomgang av hygiene
3. Vi lager ferskost og surmelk av egen melk

Arbeidsform og gjennomføring:

Teori og praktisk gjennomføring

Problemstillinger:

Hvordan lage din egen ferskost og surmelk/kulturmelk til eget bruk på kjøkkenbenken?

2. samling

Timer med lærer: 5

Tema:

Ferskost og surmelk/kulturmelk av upasaurisert melk

Stikkord:

1. Vi siler-av ferskosten og måler pH
2. Pastaurisering kontra ikke pastaurisering av melka - fordeler og ulemper
3. Smakstilsetning av ferskost og kulturmelk
4. Vi lager Smoothie

Arbeidsform og gjennomføring:

Teori og praktisk gjennomføring - alle lager sin ost, kulturmelk og Smoothie

Problemstillinger:

Hygiene og pastaurisering kontra upastaurisert melk/rå melk.

Litteratur/materiell for deltakerne:

Kopi av oppskrift på ferskost og kulturmelk