136 Dyrking av grønnsaker og urter. Jordforbedring og kompostering.
Mål, læringsmål
- Praktisk rettet kurs der deltakerne gis kunnskap og inspirasjon til planlegging og gjennomføring av å dyrke grønnsaker og urter.
- Øke forståelsen for jordforbedring og kompostering og hvor planter trives best.
- Hverdagsintegrering.
Målgruppe og forkunnskaper
Nybegynnere og mer erfarne personer som er opptatt av å dyrke sin egen mat, i samarbeid med Voksenopplæringen for innvandrere.
Kursinnhold
Så og prikle grønnsaker og urter
Planlegge egen dyrkingsplass - sol/skygge/vind mm
Jordforbedring og kompostering
Utplanting i egen hage, pallekarm eller krukker
Befaring hos en av deltakerne i gruppa/høsting
Arbeidsmåte
- Veiledning med instruktør/lærer
- Forelesning
- Studiesirkel (delvis med lærer)
Februar: Kick-off i Hageselskapet: Såing og kjøkkenhage v/Kirsty McKinnon - 1 time
Mars: Veiledning med lærer Janneche Hofseth/ - 1 time
Praktisk arbeid med såing(forkultivering) - 2 timer
April: Praktisk arbeid med prikling - planlegge egne plantested - plassering - 3 timer
Mai: Møte i Hageselskapet Jordforbedring og kompostering v/Kirsty McKinnon- 1 time
Juni: Fordeling av planter til utplanting hjemme - utplanting i hagen til
Voksenopplæringen for innvandrere "Nørvøyskolen" - 3 timer
August: Befaring og erfaringsutveksling - 3 timer
Lenker til eksempler på kursprogram
https://www.naturogmiljo.no/studieplaner/1661
https://www.naturogmiljo.no/studieplaner/1061
Læringsressurser
Økologisk Hagebruk av Kirsty McKinnon
Økologi i Hagen av Marianne Leisner
Cappelen Damms store økologiske hagebok
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.