142 Ferskingkurs
Mål, læringsmål
Gjennom kurset får deltakerne grunnleggende ferdigheter innen friluftsliv, slik at de i tillegg til kompetanse får økt trygghet i naturen og inspirasjon til å komme seg ut på tur.
Modul 1:
- Deltakerne får grunnleggende kompetanse om friluftsliv slik at de blir inspirert og får økt trygghet på tur.
- Deltakerne lærer om allemannsretten og bruker kart for å illustrere og visualisere begreper
- Deltakerne lærer om DNT og deres tre hovedelementer; hyttene, stiene og aktivitetene
Modul 2:
- Deltakerne skal oppnå kartforståelse, lære om prinsippene med et kart og enkel kompassbruk
- Deltakerne skal lære gjennom praktisk bruk ved å orientere seg til et turmål
Modul 3:
- Deltakerne skal få kjennskap til bål som en viktig del av turtradisjonen.
- De skal lære om bålplassen, lover og regler, sporløs ferdsel
- De skal lære om brensel, opptenning og ulike båltyper.
- Deltakerne får kompetanse gjennom praktiske oppgaver i å finne brensel og å bygge bål
- Deltakerne skal lære om prinsipper for turbekledning
- Deltakerne skal lære om prinsipper for tursekken og pakking av denne
- Deltakerne skal lære om mat og drikke på tur, få presentert noen eksempler på god turmat, både næringsrik og praktisk
Modul 4:
- Deltakerne skal lære å lage mat på tur utendørs. De lærer dette ved matlaging i grupper.
- Deltakerne blir kjent med primus og stormkjøkken
- Deltakerne blir kjent med noen enkle oppskrifter på god turmat
- Deltakerne får informasjon om DNTs aktivitetstilbud og turforslag, slik at veien videre til mer aktivt friluftsliv blir enklere
- Deltakerne skal planlegge en tur de selv har lyst til å gå på
Målgruppe og forkunnskaper
Personer som ønsker seg grunnleggende kunnskaper og ferdigheter innen friluftsliv. Kurset kan være aktuelt for tilpasning til flerkulturelle som ikke kjenner norsk natur like godt.
Kursinnhold
Modul 1:
- Velkommen, presentasjon og formal med kurset (1 time)
- Allemannsretten (30 min)
- Om DNT (30 min)
- Spørsmål (30 min)
Modul 2:
- Kart og kompass (2,5 timer)
Modul 3:
- Bål (2 timer)
- Turbekledning, tursekk og turmat (30 min)
Modul 4:
- Primus og stormkjøkken (15 min)
- Matlaging i grupper, inkludert å lage mat sammen (1,5 time)
- Veien videre på tur. Om praktisk turplanlegging. Informasjon om DNTs aktiviteter (20 min)
- Oppsummering og evaluering (25 min)
Arbeidsmåte
- Veiledning med instruktør/lærer
- Gruppearbeid
- Diskusjon
- Demonstrasjon
- Praktisk trening/arbeid
Lenker til eksempler på kursprogram
Krav til lærer/instruktør
- Anbefalt kurslederkompetanse er minimum godkjenning som DNT-sommerturleder
- Det anbefales å bruke 2 kursholdere
Læringsressurser
For kursleder:
- DNTs kursmal
- Laminerte bilder
- Kart og kompass til deltakerne
- O poster
- Kursmateriell til utdeling i Modul 4
For deltakerne:
- Deltakerhefte
Eventuelle merknader
Deltakerne bør ta med:
- Sitteunderlag
- Klær og sko etter vær
- Drikkeflaske, termos til varm drikke
- Niste
Kursleder gjør seg kjent med utstyr til kurset beskrevet i DNTs kursmal for Ferskingkurset
Det er en fordel at kurset har tilgang på lavo i kursområdet
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.