1523 Slakte og parteringskurs
Mål:
Etter endt kurs skal deltagerene selv ha slaktet en sau som innkluderer avliving, stikking, vomming, avskinning, modning av kjøtt, grovpartering, hygiene, gevirbehandling og skinnbehandling.
Målgruppe:
Ungdom, kvinner og menn
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 10 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
Eventuelle merknader:
Kurset går over 2 dager.
Dag 1; blir teori om slakting, hygiene, slakte utstyr, oppsett av kniver, skinnbehandling og gevirbehandling. Instuktør slakter et lam og viser teknikken ved slakting. Derettter blir det delt inn i gruppper på 2 og 2 som får en sau som skal avlives og slaktes med veileder.
Dag 2; teori modning av kjøtt, grovpartering. Veileder grovparterer et lam. Deretter går de sammen 2 og 2 og grovparterer lammet de slaktet ved første samling.
1. samling
Timer med lærer: 6
Tema:
Teori om slakting samt slakteprosessen.
Stikkord:
Hygiene , kniver, avliving, nådeskudd, vomming, behandling av skinn, behandling av gevir, kniver og andre hjelpemiddler
Arbeidsform og gjennomføring:
Feltmessig tilnærming med vomming på bakken. Veileder / slakter avliver og slakter et lam og viser metoden for slakting. Drøfting av ulike metoder.
Problemstillinger:
Stille spørsmål underveis.
2. samling
Timer med lærer: 6
Tema:
Modning av kjøtt, grovpartering, finpartering
Stikkord:
Modning av kjøtt ( døgngrader ) Andre metoder for å se om kjøttet er modnet riktig.
Kuldeforkortelse. Grovpartering, finpartering. Behandling av kjøtt til lagring.
Arbeidsform og gjennomføring:
Veileder grovparterer et lam og viser metoden for dette. Deretter går en i grupper igjen 2 og 2 og grovparterer lammet som de slaktet første dag.
Problemstillinger:
Stille spørsmål under veis.
Litteratur/materiell for deltakerne:
Eget utarbeidet kurshefte. Varme klær og egne kniver.
Krav til lærer/instruktør:
Meget god kunnskap til slakting og partering av vilt. For da oå kunne belyse viktigheten av god hygiene. Kunne lede gruppen og veilede enkletpersoner.
Opplegg for evaluering:
Deltagerene er med å evaluere etter endt kurs med evalueringsskjema fra Studieforbundet