1607 Små bruk - store muligheter
Mål:
- Lære om og få ideer rundt småskala landbruk og lokale omsetningsformer i Frankrike.
- Få kunnskap om direktesalg, andelslandbruk, felles produsentutsalg, egen foredling, markeder, servering og kombinasjonsbruk.
Målgruppe:
Mat- og landbruksinteresserte, politikere, forvaltning, lokalmatprodusenter.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
Eventuelle merknader:
Studieplanen omhandler studietur til området rundt Nice/Frankrike fra 22. feb. til 27. feb. 2015.
1. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Andelslandbruk
Stikkord:
Orientering og videovisning om andelslandbruk ved Josè Florini, leder i andelslandbruksgruppen i Nice AMAP Balico.
Arbeidsform og gjennomføring:
Forelesning og diskusjon
Problemstillinger:
Kan dette overføres og gjennomføres i Norge?
2. samling
Timer med lærer: 4
Timer uten lærer: 4
Tema:
Bruk med allsidig produksjon, egenforedling og lokal omsetning. Gårdsservering, skolesamarbeid.
Stikkord:
Vesubiedalen: Bruket Les Ragias i Belvèdère, bier, foredling frukt og bær, urter, omsetning gjennom lokalt marked og andelslandbruk.
Besøk lokalt marked
Bruket Ferme Auberge, servering, egenforedling sau, storfe, frukt og grønnsaker. Omsetning andelslandbruk, samarbeid skoler og omvisning/servering grupper.
Arbeidsform og gjennomføring:
Ekskursjon, omvisning og orientering. Spørsmål og debatt
Problemstillinger:
Debatt og utveksling av tanker rundt dagens kunnskap
3. samling
Timer med lærer: 4
Timer uten lærer: 4
Tema:
Foredling og omsetning av ost. Orientering fra interesseorganisasjon for utvikling av områdets landbruk GEDAR. Møte med lokalt smabrukarlag
Stikkord:
Melkeproduksjonsbruk i Brune des Alpes. Foredling av ost fra geiter og sau. Bruk i Puget Theniers med omsetning av grønnsaker, egg og safran gjennom andelslandbruk.
Om småbrukarlaget arbeid
Arbeidsform og gjennomføring:
Ekskursjon, omvisning og orientering
Problemstillinger:
Påvirkningsmuligheter og ulike produksjoner på samme bruk
4. samling
Timer med lærer: 4
Timer uten lærer: 4
Tema:
Omsetning andelslandbruk, støtteordninger
Stikkord:
Omsetning ost av sau, vin og geitekjøtt. Møte med rep. for fylkeslandbrukskontoret. Ulike samarbeidsformer bønder imellom og med forvaltning.
Arbeidsform og gjennomføring:
Ekskursjon, omvisning og orientering
Problemstillinger:
Forskjell/likheter i støtte og tilpassinger mellom Frankrike og Norge
5. samling
Timer med lærer: 4
Timer uten lærer: 4
Tema:
Gårdsutsalg, felles utsalg, bondens butikk
Stikkord:
Besøk gårdsbutikk i Le Rouret. Besøk på fellesutsalg. Markeder, deltakerne kjøper og setter sammen felles lunsj fra markedet. Besøk og møte med lokal andelsdeltaker på avhentested for andelslandbruk (stasjonen i Nice)
Besøk kortreistkafe.
Møte med fylkesorganisasjonen for andelslandbruk; Alliance Provence.
Arbeidsform og gjennomføring:
Eskursjon og orientering
Problemstillinger:
Kundegrunnlag, forbrukerinteresse, nisje eller levebrød. Regelverk, godkjenninger, mattrygghet, forvaltning.
Litteratur/materiell for deltakerne:
Program som gir grunnlag for forhåndsinnhenting av informasjon om de ulike organisasjoner og besøksgårder, utsalg og markeder.
Krav til lærer/instruktør:
Kunnskap om egen bedrift, driftsform, forvaltning, støtteordninger og nasjonalt lovverk og forskrifter. Ulik kunnskapsbasis, utfyller hverandre.
Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør:
Egen kunnskap via bedrift og/eller forvaltningsansvar/organisasjonsansvar.
Opplegg for evaluering:
Siste kveld brukes til gjennomgang av turen. Deltakerne vil få tilsendt evalueringsskjema etter hjemkomst