1619 Gris
Mål:
Lære om grisens instinkter og behov, ha kunnskap om foring og stell av gris og få kunnskap om kjøttproduksjon på gris
Målgruppe:
4H-ere i alderen 14-18 år
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
1. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Generelt om instinkter og behov hos gris
Stikkord:
Hvordan observerer vi en gris? Hva slags instinkter har en gris?
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og fjøsbesøk med veiledning
Problemstillinger:
Hvordan kan vi forhindre atferdsproblemer hos gris?
2. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Foring og stell
Stikkord:
Lære hva slags for en gris trenger ut i fra produsjonsform. Er det avlsgris eller slakteproduksjon?
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og fjøsbesøk med veiledning
Problemstillinger:
Hvordan vurdere holdet på en gris og tilpasse foret deretter?
3. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Avl/genetikk og insemenering
Stikkord:
Hvilken faktorer og egenskaper vurderer vi etter når vi skal avle på en gris?
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praksis med veiledning
4. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Grising
Stikkord:
Hva er viktig å være obs på når det gjelder grising? Hvor mange grisunger får ei purke? Stell og foring i tiden foran, under og etter grising.
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praksis med veiledning
Problemstillinger:
Hva må vi ta hensyn til under grisingen? Hvordan forhindre at grisunger dør?
5. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Merking og veiing
Stikkord:
Alle dyr må ha et eget individnummer. Hvordan merker vi grisen? Vekt er viktig i forhold til foring. Hvordan veier vi en gris og hvordan tilpasser vi foringen?
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praksis med veiledning
Problemstillinger:
Hvordan får vi optimal foring?
6. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Helse hos gris - få besøk av dyrlege
Stikkord:
Helse er viktig hos alle dyr og mennesker. Hva er viktig å ta hensyn til hos gris? Hvordan beskytter vi oss for smitte og å være smittebærer mellom grisebesetninger?
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praksis med veiledning
Problemstillinger:
Det er høy fokus på smitte blant husdyr og spesielt gris. Hvorfor er det viktig å være dyktig på dette feltet?
7. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Slaktig - vi lager pølser
Stikkord:
Hvordan deler vi opp et griseslakt? Hva brukes de ulike delene på dyret til? Pølser er en tradisjonsrett. Hvordan lager vi det
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praksis med veiledning
Problemstillinger:
Hvorfor er hygiene ved slakting viktig?
8. samling
Timer med lærer: 3
Tema:
Avslutning
Stikkord:
Avslutte prosjektet, skrive i arbeidsboka/4H-heftet, forberedelse til matnan. Tørking av griseører. Planlegge grisebingo
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praksis
Problemstillinger:
Hvordan sikrer vi rett pris på det vi skal selge?
Litteratur/materiell for deltakerne:
Griseboka mi, den grønne skolen, Bondelaget.
Ulike fagblad fra Norsvin.
Krav til lærer/instruktør:
Fagansvarlig er grisbonde og engasjert i yrke sitt
Opplegg for evaluering:
Gjennomføring av 4H-prosjekthefet og utstilling på høstmarked