162 Vikingmat
Mål, læringsmål
Lære om vikingtiden og hvordan de lagde maten sin på den tiden
Lære hvordan vi setter gode personlige mål for kurset
Lære historie fra vikingtiden
Lære om hvordan vikingenes dagligliv var
Lære om ingredienser, oppskrifter og redskap til matlaging i vikingtiden
Lære å lage mat slik vikingene gjorde.
Lære om servering og tradisjoner fra vikingtiden
Målgruppe og forkunnskaper
4H-medlemmer og andre interesserte.
Kursinnhold
- Fellessamling og introduksjon av kurset. Bli kjent. Hvem er jeg? Hvem er kursdeltagerne?
Stikkord: Bli kjent med deltakere, instruktør og kurssted
Arbeidsform og gjennomføring
Hvordan lære navnene til hverandre? Hvordan bli kjent med hverandre?
Hva er ditt mål med kurset? - Vikingene. Stikkord: Hvem var vikingene, hvordan levde de i Norge, vikingenes mattradisjoner.
- Lage mat på samme måte som vikingene. Stikkord: Praktisk arbeid. Deltagerne lager flere retter. Hvor/ hvordan/ av hva?
- Vise og servere maten til andre kursdeltagere. Stikkord: Arbeidsform og gjennomføring Serveringsmåter/ tradisjoner
- Oppsummering. Stikkord: Problemstillinger Hva var kjekt, utfordrende? Hva har dere lært om vikingene? Kan vi bruke noen av deres tradisjoner i dag?
Arbeidsmåte
- Veiledning med instruktør/lærer
- Instruksjon med lærer
- Gruppearbeid
- Praktisk trening/arbeid
Lenker til eksempler på kursprogram
Krav til lærer/instruktør
Læreren må kunne om vikingtiden og i tillegg kunne om matlaging og formidling til barn og ungdom.
Læringsressurser
http://www.spurkelandvikinggard.no/
https://snl.no/vikingtiden
https://www.khm.uio.no/barn-skole/barn/vikingtid/vikingene-hjemme/hverdag-og-fest/vikingmat.html
http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.