1620 Tradisjonsbakst
Mål:
Lære om tradisjonsbakst i Midtgudbrandsdalen.
Gjennom kunnskapen du får, ta vare på og lære gamle baketeknikker
Målgruppe:
4H-ere i alderen 14-18 år
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
1. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Julebakst
Stikkord:
Stryll og smultringer
Arbeidsform og gjennomføring:
Praksis på skolekjøkken med veilednig
Problemstillinger:
Hvordan forhinder en brann i smultgryta?
2. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Lefse og lompekurs
Stikkord:
Takkebakst har lange tradisjoner. Hva slags utstyr ble brukt?
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Hvordan bake ut lefsa?
3. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Lefse og lompekurs del 2
Stikkord:
Hvordan baker en ut og får tynne lefser? Øvelse gjør mester
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Få fart på kjevle og takke
4. samling
Timer med lærer: 2
Tema:
Gjærbakst
Stikkord:
Hva slags korn bruker en til ulike typer gjærbakst? Grovt mjøl til brød og fint til hvitevarer. Hvordan baker en med gjær?
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Gjærbakst kan være utfordrende. En lærer teknikker med riktig temperatur på deigvesken
5. samling
Timer med lærer: 4
Tema:
Grendakafe
Stikkord:
Hvordan lager vi en grendekafe? Bakst, prising, dekking og servering er viktig. Kundebehandling
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk erfaring ved å møte kunden, servere osv
Problemstillinger:
Kundebehandling
6. samling
Timer med lærer: 3
Tema:
Festkaker
Stikkord:
Hva var festkaker i regionen i tidligere tider? Hva slags festkaker har vi i dag? Lære å bake kaker med krem og pynte disse
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Om estetikk
7. samling
Timer med lærer: 3
Tema:
Flatbrød
Stikkord:
Flatbrød er en annen form for takkebakst. Det er lenger holdbarhet enn med lefse. Hva skiller flatbrødsbakst fra lefsebakst?
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Forhold mellom emne og takke
8. samling
Timer med lærer: 3
Tema:
Avslutning og forberedelse til martnan
Stikkord:
Lage produkter som skal selges; lompe, lefse, flatbrød, kaker til martnaskafe
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Om entreprenørskap
Litteratur/materiell for deltakerne:
Ulike kokebøker med tradisjonsbakst. Prosjektheftet fritt valg fra 4H.
Krav til lærer/instruktør:
Erfarne kakebakere
Opplegg for evaluering:
Gjennomføring av 4H-prosjektet og utfylling av arbeidssider