1655 Friluftslivsskole
Mål:
- Gi deltakerne grunnleggende kunnskaper og ferdigheter innen praktisk friluftsliv ved å arbeide med temaene:
- Leiretablering.
- Bål.
- Mat på tur.
- Bygge gapahuk.
- Klær og utstyr på tur.
- Førstehjelp på tur.
- Leiretablering.
Målgruppe:
Barn og unge i alderen 10.-18. år
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 20 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
1. samling
Timer med lærer: 9
Tema:
Introduksjon til friluftsliv
Stikkord:
Leiretablering:
Kjennetegn til en god overnattingsplass.
Valg av overnattingsalternativ etter situasjon og deltakernes ferdigheter.
Formelle regler for bruk av naturen.
Prinsippet om sporløs ferdsel.
Bål:
Hvordan finne egnet bålplass og egnet ved?
Hvordan lage et hensiktsmessig bål? Båltyper.
Valg av vedtyper tilpasset opptenning og bruk.
Opplæring i bruk av kniv og øks.
Sikkerhetsrisiko og sikkerhetstiltak ved bruk av åpen flamme.
Arbeidsform og gjennomføring:
Instruksjon og praktisk øvelse
Problemstillinger:
Hvordan finner vi egnet overnattingssted?
Hvordan finner vi egnet bålplass?
Hvordan bruker vi ild forsvarlig?
2. samling
Timer med lærer: 9
Tema:
Mat på tur, bål og bygging av gapahuk
Stikkord:
Mat på tur:
Hensiktsmessig mat på tur ved at de selv lager og tilbereder maten.
Næringsrik mat egnet for turbruk.
Valg av mat ut fra situasjon.
Øvelse i å lage god mat på tur.
Viktigheten av måltider på tur og leir og behovet for økt energiinntak.
Kokeinnretninger.
Bygge gapahuk:
Hvor kan vi bygge den? Hvordan bygger vi den? Hva trenger vi?
Vi fortsetter med opplæring i bålfyring.
Arbeidsform og gjennomføring:
Instruksjon og praktisk gjennomføring
Problemstillinger:
Hva slags mat egner seg i naturen? Hva må vi tenke på på forhånd? Hvordan tilbereder vi mat på bål?
Hva er viktig å tenke på når vi skal bygge gapahuk?
3. samling
Timer med lærer: 9
Tema:
Klær og utstyr, mat, spikke bestikk og førstehjelp
Stikkord:
Klær og utstyr på tur:
Ulik type bekledning.
Å kle seg etter vær og vind.
Materialenes betydning.
Varmetap.
Hvordan holde seg varm om natten?
Pakking av sekk.
Vi fortsetter å lære om og lage mat.
Deltakerne lærer å spikke. En av oppgavene er å forsøke seg på eget bestikk.
Innføring i enkelt førstehjelp i naturen.
Arbeidsform og gjennomføring:
Instruksjon og praktisk gjennomføring
Problemstillinger:
Hvordan kle seg og pakke riktig for tur?
Hvordan bruke kniv på en fornuftig måte?
Hvordan utøve førstehjelp ute i det fri?
4. samling
Timer med lærer: 8
Tema:
Øvelse og opprydning
Stikkord:
Vi bruker dagen på å praktisere det vi har lært, og fortsette opplæring i flere av temaene etter behov.
Opprydning i naturen som tema. Forlate slik man fant det. Sporløs ferdsel.
Arbeidsform og gjennomføring:
Instruksjon og praktisk gjennomføring.
Problemstillinger:
Hvordan forlater man et leirsted?
Krav til lærer/instruktør:
Kunnskap og erfaring innen området friluftsliv.
Opplegg for evaluering:
Muntlig ved avslutning av arrangementet.