1666 Permakultur og permagrønnsaker, dagskurs
Mål:
Gi kunnskap om dyrking av flerårige, spiselige urter/grønnsaker, innsamling og bearbeiding
Målgruppe:
Alle interesserte, hageeiere, grønnsakdyrkere, økologer, vegetarianere m.fl.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
Eventuelle merknader:
Dette er en kortere variant av 1233 Permakultur og permagrønnsaker dvs. et dagskurs
1. samling
Timer med lærer: 3
Timer uten lærer: 1
Tema:
Algeekskursjon
Stikkord:
Ekskursjon og innsamling av spiselige alger i fjæra
Arbeidsform og gjennomføring:
Ekskursjon
Problemstillinger:
Artskunnskap, spiselighet, behandling av innsamla materiale
2. samling
Timer med lærer: 3
Timer uten lærer: 2
Tema:
Kurs om permagrønnsaker,
Stikkord:
Flerårige, tempererte grønnsaker fra hele verden som egner seg for dyrking i Norge, etnobotanikk (dvs. historien bak plantene, hvor de kommer fra, erfaring med dyrking av etc.)
Arbeidsform og gjennomføring:
Utvida hagevandring med demonstrasjon og foredrag/fortelling om de enkelte artene. Høsting
Problemstillinger:
Praktisk kurs om flerårige grønnsaker i den "Spiselige hagen" i Malvik. Demonstrasjon av plantene, historiene bak plantene
3. samling
Timer med lærer: 2
Timer uten lærer: 1
Tema:
Høsting og matlaging/konservering bla. fermentering av grønnsaker og tang!
Stikkord:
Matlagning med vekt på fermentering av grønnsaker. Også forsøk med fermentering av tang/tare
Problemstillinger:
Hvordan oppbevare og bearbeide ferske grønnsaker.
Litteratur/materiell for deltakerne:
Stephen Barstow: Around the world in 80 plants, 2014
Krav til lærer/instruktør:
Artskunnskap (plantene i hagen), viltvoksende grønne planter og (helst) alger
Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør:
Eget kursmateriale basert på foredraget "Verden rundt med 80 arter" og utkast til bok.
Opplegg for evaluering:
Evalueringsskjema fra Studieforbundet