1719 Dropskoking
Mål:
Deltakerne skal lære å lage godteri på gammelt vis. Det fokuseres også på ingredienser og hva som er godt for kropp og sinn.
Deltakerne skal lære om sikkerhet og helse.
Målgruppe:
Ungdom fra 12 år og oppover.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
1. samling
Timer med lærer: 8
Tema:
Dropskoking: teori, historie, sikkerhet, helse, praktisk gjennomføring
Stikkord:
Hvilke ingredienser trenger man for å lage drops og karameller?
Gjennomgang av gamle oppskrifter og historie omkring; ved hvilke anledninger disse oppskriftene ble brukt?
Praktisk gjennomføring der man lager grunnoppskrift og tilsetter ulike smaker. Prøve seg frem med ulike måter å forme dropsene på.
NB! Fokus på sikkerhet, varmt sukker kan være skummelt. Smaksprøver til alle.
Diskusjon om helse og ernæring.
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praktisk øvelse under kyndig veiledning.
Problemstillinger:
Er hjemmelaget godteri sunnere og bedre det det godteriet vi kjøper i butikken? Hvor mye godteri kan vi spise pr. uke uten at det bidrar til økt helserisiko?
Krav til lærer/instruktør:
Må kunne bruke nødvendig utstyr, og kursinstruktør skaffer gamle oppskrifter og gamle "godterihistorier". Må ha erfaring med bruk av smeltet sukker i samhandling med barn og unge.
Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør:
Gamle oppskrifter og kokebøker.
Opplegg for evaluering:
Evaluering av kurs, av egen innsats og hva man har lært og av produktene i gruppa; knyttet til smaksprøvene!