1720 Fiske med garn og tilberedning
Mål:
Lære om garnfiske og å utnytte naturens ressurser.
Lære praktisk garnfiske fra båt og stell av garn.
Lære om bearbeiding av fisk.
Lære å lage mat av fisk.
Målgruppe:
4H ere i aldersgruppe 14-18 år
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
Eventuelle merknader:
1. samling
Timer med lærer: 4
Tema:
Hvorfor fisker vi? Hva slags fisk er det vi får i vårt området? Fiskekort og forvaltning. Garnfiske i ferskvann, innsjø.
Stikkord:
Omfatter alle elementer i garnfiske. Sette garn, ta opp garn, rense garn, sløye fisk.
Lære om ulike arter som ørret, sik, abbor, gjedde.
Arbeidsform og gjennomføring:
Lærer instruerer og praktisk gjennomføring i båt og på land.
Problemstillinger:
Hva må en ta hensyn til når en fisker fra båt?
2. samling
Timer med lærer: 4
Tema:
Tilberedning av mat med fisk.
Stikkord:
Røke fisk i røkovn. Koke fisk, bake fisk i glør, steke fisk. Bruke kjele og bål. Tilberedingsmulighetene er mange.
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk ute i naturen med veiledning.
Problemstillinger:
Hvilken fisk egner seg best til de ulike tilbredingsmulighetene?
Litteratur/materiell for deltakerne:
Ulike fiskebøker. Forskjellg utstyr til garnfiske og tilberedning av fisk.
Krav til lærer/instruktør:
Aktiv og ivrig fisker som kan ulike fangstmetoder og å lage redskap
Opplegg for evaluering:
Evaluering skjer i gruppen etter avsluttet kurs. Muntlig, basert på erfaringer gjort underveis.