1731 Matskole
Mål
Lære å lage sunn, god og ernæringsriktig mat med fokus på lokale råvarer. Lære hva kosten vår inneholder og hva den betyr for helsa.
Målgruppe
Barn og ungdom i alderen 12 - 18 år
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
Antall deltakere
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
1. samling
Timer med lærer: 4
Tema
Korn og kornprodukter
Stikkord
Enkle kostråd. Frokost, skolemat. Beregning av mengder og planlegging av måltidet.
Arbeidsform og gjennomføring
Teori og praksis. Bevisstgjøre på bruk av grove kornsorter. Deltakerne lager retter med ulike korn og kornprodukter. Samtale om smak, næringsinnhold, utseende og pris. Vi spiser sammen det vi har laget.
Problemstillinger
Hva bør vi spise til hverdags? Hvor ofte bør vi spise? Kan vi lage sunne gode matpakker som gir overskudd og energi gjennom en hel skoledag?
2. samling
Timer med lærer: 4
Tema
Kjøtt & fugl produkter fra Vestfold
Stikkord
Enkle kostråd. Skolemåltid, lunsj og middag. Beregning av mengder og planlegging av måltidet.
Arbeidsform og gjennomføring
Teori og diskusjon rundt de lokale råvarene. Vi lager mat med lokalprodusert kjøtt og fugl. Vi spiser sammen det vi har laget.
Problemstillinger
Hvorfor velge lokale råvarer? Hva bør vi spise til hverdag og fest?
3. samling
Timer med lærer: 4
Tema
Fisk og skalldyr fra Osloregionen
Stikkord
Enkle kostråd. Beregning av mengder og planlegging av måltidet. Energi og energibehov.
Arbeidsform og gjennomføring
Teori og diskusjon rundt fisk og sjømat. Vi lager diverse retter med fisk og skalldyr. Vi spiser sammen det vi har laget.
Problemstillinger
Er det viktig å bruke mer fisk og skalldyr i kostholdet vårt? Hvordan kan vi bruke det vi har lært på matskolen i hverdagen sammen med familien?
Litteratur/materiell for deltakerne
Matboka mi, Norges Bondelag. Mat fra havet, 4H-kokken. Annet materiell: Mathefter fra opplysningskontoret for melk. Oppskrifter utarbeidet av kursleder.
Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør
Velg ut det materiellet som er aktuelt for deltakerne i gruppa. Kjøp eventuelt enkelteksemplarer av annet materiell til felles bruk.
Opplegg for evaluering
Evalueringsskjema som fylles ut etter avsluttet kurs.