1734 Partering av slakt og pølseproduksjon

Mål

Gi deltakerne grunnleggende opplæring i hygiene ved partering (stykningsdeler på dyret).
Gi deltakerne grunnleggende opplæring i behandling og videreforedling av råvaren fram til et ferdig produkt som pølser, spekepølser og hodesylte.
Bevisstgjøre deltakerne om rein og sunn mat.

Målgruppe

Voksne personer. Kurset er åpent for alle og det er ikke krav til forkunnskap om emnet.

Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven

  • Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
  • Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.

Antall deltakere

Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.

1. samling

Timer med lærer: 8

Tema

Partering, maling, koking og sylting

Stikkord

Deltakerne skal partere helt slakt ned til stykningsdeler.
Male kjøtt, spe og lage pølser og spekepølse.
Koking av grisehoder og legging av sylte samt å lage lammerull.

Arbeidsform og gjennomføring

Deltakerne skal arbeide praktisk med parteringen av lam og tilvirkningen av de andre produktene til ferdig produkt.
Det blir teori og praksis som går i hverandre.

2. samling

Timer med lærer: 8

Tema

Middagmåltider, sylte og pølser

Stikkord

Tilberede middagsmåltider (fårikål og marinert lammelår stekt på ettervarme i bakerovn). Lage medisterpølse og sylte fra grisehoder. Produsere spekepølse på lam.

Arbeidsform og gjennomføring

Deltakerne skal arbeide praktisk med parteringen av lam og tilvirkningen av de andre produktene til ferdig produkt.
Det blir teori og praksis som går i hverandre.

Litteratur/materiell for deltakerne

Kursdeltakerne får eget utarbeidet kurshefte med oppskrifter og illustrasjoner for de temaer som gjennomgås på kurset. En nyttig bok som brukes på kurset er; Pølser fra mitt kjøkken: ISBN 82-04-10219-4.