1765 Ville vekster til småskalaproduksjon
Mål
Deltakerne skal kunne identifisere, sanke og foredle ville vekster til mat og drikke. De skal kunne kalkulere utsalgspriser, kjenne til mulige salgskanaler, samt ha kjennskap til regleverk rundt produksjon og omsetning.
Målgruppe
Gårdbrukere og andre med interesse for småskala matproduksjon. Ingen spesielle krav til forkunnskaper.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
Antall deltakere
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
1. samling
Timer med lærer: 6
Tema
Muligheter
Stikkord
- Ville vekster til mat og drikke: Hva, hvordan, hvorfor? - Eksempel på produkter - Ulike planter: hvordan kjenner vi dem, og hvor finner vi dem? - Lov og rett, helse og hygiene i sankinga
Arbeidsform og gjennomføring
Foredrag, smaksprøver, planteeksempler, diskusjon Dersom samlinga holdes i vekstsesongen, inngår "oppdagelsesferd" for å bli kjent med ulike planter.
2. samling
Timer med lærer: 6
Tema
Sanking
Stikkord
- Høstetider og –metoder, hvordan ta vare på fangsten - Helsemessige hensyn, tilleggsvirkninger av plantene - Litteratur - Sette opp individuell sankeplan og produksjonsønsker
Arbeidsform og gjennomføring
Foredrag, idéutveksling, individuelt arbeid med sankeplan
3. samling
Timer med lærer: 6
Tema
Produksjon
Stikkord
- Oppdatering fra kursdeltakerne: Hvordan har sankinga gått? - Produksjonsforhold og merkekrav, Mattilsynet - Oppbevaring og holdbarhet - Produksjon av saft, gelé, syltetøy, te, urteblandinger, evt annet etter deltakernes ønsker
Arbeidsform og gjennomføring
Innspill fra deltakerne, foredrag, praktisk trening med vegledning (krever kjøkken). Samling 3 eller 4 kan gjerne avrundes med felles måltid der produkter fra kurset inngår i menyen.
4. samling
Timer med lærer: 6
Tema
Salg
Stikkord
- Testing av egne produkter - Priskalkulering - Salgskanaler - Støtteapparat og gode hjelpere
Arbeidsform og gjennomføring
Praktisk vurdering/smak, foredrag, gruppearbeid priskalkulasjon, idéutveksling
Krav til lærer/instruktør
Tilstrekkelig kunnskap om det hun/han skal undervise i
Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør
Det finnes et utall bøker om sanking og foredling. Www.rolv.no gir god oversikt over planter, bruksområder og helsemessige hensyn. Www.mattilsynet.no Matnettverket/NIBIO
Opplegg for evaluering
Skjema på slutten av siste samling