218 Tradisjonsmat - norsk julemat fra Østlandet
Mål, læringsmål
- Lære om tradisjonell norsk julemat og lokale variasjoner på Østlandet.
- Lære å tilberede tradisjonell norsk julemat og tilbehør fra Østlandet, f.eks. ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, medisterkaker, stekt julepølse, med f.eks. surkål, rotmos og rørte tyttebær.
- Inspirere til videreføring av lokale norske mattradisjoner hos yngre generasjoner.
Målgruppe og forkunnskaper
Alle som ønsker å lære mer om tradisjonell norsk julemat fra Østlandet. Ingen forkunnskaper er nødvendige.
Kursinnhold
1) Teoretisk bolk: Litt historie om tradisjonell norsk julemat, og hvorfor den har så mange lokale variasjoner. Drøfte: Hvilke variasjoner finnes, og hva er de påvirket av?
2) Praktisk bolk: Lære å tilberede et utvalg tradisjonelle juleretter og tilbehør, eks. ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, medisterkaker, stekt julepølse, med f.eks. surkål, rotmos og rørte tyttebær.
Arbeidsmåte
- Veiledning med instruktør/lærer
- Instruksjon med lærer
- Gruppearbeid
- Praktisk trening/arbeid
Samarbeid med lokale bygdekvinnelag anbefales.
Lenker til eksempler på kursprogram
Krav til lærer/instruktør
Kunnskap om norsk tradisjonell julemat.
Læringsressurser
Bøker om norsk tradisjonell julemat, f.eks. "Vi lager julemat - Jul i Norge" av Wenche Andersen (ISBN: 9788202215040), "Norsk julemat" av Aase Strømstad (ISBN: 9788204109965) eller "Julemat" av Andreas Viestad (ISBN: 9788202450106),
"Gamle" oppskrifter dere finner hjemme i familiens kokebok.
Bygdekvinnelagets kunnskap.
Eventuelle merknader
Kurset kan tilpasses lokale tradisjoner fra andre deler av landet, samt bygges ut (f.eks. til å inkludere tradisjonell norsk julebakst også).
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.