218 Tradisjonsmat - norsk julemat fra Østlandet

Godkjent for 8-10 timer  |  5-30 deltakere

Mål, læringsmål

  • Lære om tradisjonell norsk julemat og lokale variasjoner på Østlandet.
  • Lære å tilberede tradisjonell norsk julemat og tilbehør fra Østlandet, f.eks. ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, medisterkaker, stekt julepølse, med f.eks. surkål, rotmos og rørte tyttebær.
  • Inspirere til videreføring av lokale norske mattradisjoner hos yngre generasjoner.

Målgruppe og forkunnskaper

Alle som ønsker å lære mer om tradisjonell norsk julemat fra Østlandet. Ingen forkunnskaper er nødvendige.

Kursinnhold

1) Teoretisk bolk: Litt historie om tradisjonell norsk julemat, og hvorfor den har så mange lokale variasjoner. Drøfte: Hvilke variasjoner finnes, og hva er de påvirket av?
2) Praktisk bolk: Lære å tilberede et utvalg tradisjonelle juleretter og tilbehør, eks. ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, medisterkaker, stekt julepølse, med f.eks. surkål, rotmos og rørte tyttebær.

Arbeidsmåte

  • Veiledning med instruktør/lærer
  • Instruksjon med lærer
  • Gruppearbeid
  • Praktisk trening/arbeid

Samarbeid med lokale bygdekvinnelag anbefales.

Lenker til eksempler på kursprogram

Krav til lærer/instruktør

Kunnskap om norsk tradisjonell julemat.

Læringsressurser

  • Bøker om norsk tradisjonell julemat, f.eks. "Vi lager julemat - Jul i Norge" av Wenche Andersen (ISBN: 9788202215040), "Norsk julemat" av Aase Strømstad (ISBN: 9788204109965) eller "Julemat" av Andreas Viestad (ISBN: 9788202450106),

  • "Gamle" oppskrifter dere finner hjemme i familiens kokebok.

  • Bygdekvinnelagets kunnskap.

Eventuelle merknader

Kurset kan tilpasses lokale tradisjoner fra andre deler av landet, samt bygges ut (f.eks. til å inkludere tradisjonell norsk julebakst også).

Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven

  • Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
  • Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
  • Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.