304 Hvordan lage pølser med sopp og urter?
Mål, læringsmål
Gi deltakerne grunnleggende opplæring i hygiene ved pølseproduksjon.
Gi deltakerne grunnleggende opplæring i produksjon av pølser og spekepølser.
Gi deltakerne grunnleggende opplæring i bruk av urter og sopp i pølseproduksjon.
Bevisstgjøre deltakerne om ren og sunn mat.
Målgruppe og forkunnskaper
Medlemmer i Norges sopp- og nyttevekstforenings lokalforeninger og andre matinteresserte.
Kursinnhold
Teori og praksis:
Lage kjøttpølser til eget bruk
kjøttkrydder, tilsetninger, tarmer, røyking og koking
Lage spekepølse etter gammel tradisjon - til eget bruk
Urter og sopp til bruk i pølseproduksjon
Arbeidsmåte
- Instruksjon med lærer
- Forelesning
- Demonstrasjon
- Praktisk trening/arbeid
Kurset gjennomføres med instruksjon av lærer og laging av pølser på egen hånd og under veiledning av lærer.
Lenker til eksempler på kursprogram
Kurset er initiert av Elverum sopp- og nyttevektforening vinteren 2019. Ta kontakt med Gry Handberg (hanroer@online.no; 977 23 987) for mer info om hvordan det ble gjennomført der.
Krav til lærer/instruktør
Utdannet og/eller erfaren pølsemaker med nødvendig kunnskap om og erfaring med Mattilsynet regelverk om mathygiene. Instruktøren må også tilgang til egen produksjonslokale og produksjonsutstyr.
Læringsressurser
Forskrift om næringsmiddelhygiene
Relevante oppskrifter
Jovall, Aud: Grønne spor. Utgitt av Urtehagen i Hedmarksmuseet, Hamar
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.