418 Skipskokk
Mål, læringsmål
Kunne ta det fulle ansvaret for mat på seiltur.
Målgruppe og forkunnskaper
Sjøspeidere og andre speidere med interesse for sjøspeiding.
Det kreves kunnskap tilsvarende "Byssegutt" for å ta kurset.
Kursinnhold
Kurset startes i forkant av speidertur med teori, planlegging, innhenting av oppskrifter, beregning av matmengde og innkjøp. Under selve turen skal man ha et overordnet ansvar for matlaging og organisering av dette.
- Planlegg en variert kost for en patrulje på tur i minst tre dager.
- Sett opp en liste over nødvendig bysseutstyr for en slik tur.
- Tilbered og server et måltid med minst to varmretter for minst fem personer på en båttur.
- Du skal vise ferdighet i å organisere matlaging og renslighet under matstell.
- Tilbered minst fem varmretter.
- Lag brun saus, hvit saus og jevninger og kok grønnsaker.
Arbeidsmåte
- Veiledning med instruktør/lærer
- Diskusjon
- Demonstrasjon
- Praktisk trening/arbeid
- Studiesirkel (delvis med lærer)
- Samtidig elektronisk kommunikasjon
Lenker til eksempler på kursprogram
https://speiding.no/speiderprogram/speiderbasen/skipskokk
Krav til lærer/instruktør
Lærer må være engasjert og ha interesse for emnet.
Læringsressurser
Kokebøker
Oppskrifter og tips fra nettet
Kvalifiserende/test/eksamen
Ved gjennomført speidertur og alle delmål oppfylt tildeles NSF sitt "skipskokk" merke
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.