418 Skipskokk

Godkjent for 30-40 timer  |  4-15 deltakere

Mål, læringsmål

Kunne ta det fulle ansvaret for mat på seiltur.

Målgruppe og forkunnskaper

Sjøspeidere og andre speidere med interesse for sjøspeiding.
Det kreves kunnskap tilsvarende "Byssegutt" for å ta kurset.

Kursinnhold

Kurset startes i forkant av speidertur med teori, planlegging, innhenting av oppskrifter, beregning av matmengde og innkjøp. Under selve turen skal man ha et overordnet ansvar for matlaging og organisering av dette.

  • Planlegg en variert kost for en patrulje på tur i minst tre dager.
  • Sett opp en liste over nødvendig bysseutstyr for en slik tur.
  • Tilbered og server et måltid med minst to varmretter for minst fem personer på en båttur.
  • Du skal vise ferdighet i å organisere matlaging og renslighet under matstell.
  • Tilbered minst fem varmretter.
  • Lag brun saus, hvit saus og jevninger og kok grønnsaker.

Arbeidsmåte

  • Veiledning med instruktør/lærer
  • Diskusjon
  • Demonstrasjon
  • Praktisk trening/arbeid
  • Studiesirkel (delvis med lærer)
  • Samtidig elektronisk kommunikasjon

Lenker til eksempler på kursprogram

https://speiding.no/speiderprogram/speiderbasen/skipskokk

Krav til lærer/instruktør

Lærer må være engasjert og ha interesse for emnet.

Læringsressurser

Kokebøker
Oppskrifter og tips fra nettet

Kvalifiserende/test/eksamen

Ved gjennomført speidertur og alle delmål oppfylt tildeles NSF sitt "skipskokk" merke

Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven

  • Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
  • Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.
  • Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.