7713 Matlaging
Mål
Lære å lage enkel, god og ernæringsriktig hverdagsmat.
Lære hva kosten vår inneholder og hva den betyr for helsa.
Målgruppe
4H-medlemmer og andre interesserte.
Eventuelle merknader
Kurset er på 24 timer fordelt på 6 samlinger.
1. samling
Timer med lærer: 4
Tema
Ernæringslære
Stikkord
Avtale, arbeidsplan, budsjett.
Arbeidsform og gjennomføring
Gjennomgang av de aktuelle 4H-oppgavene og diskusjon om innhold.
Planlegging av praktisk arbeid og innkjøp til neste møte.
Problemstillinger
Hva skal med i regnskap, arbeidsbok og melding?
2. samling
Timer med lærer: 4
Tema
Ernæringslære
Stikkord
Enkle kostråd. Frokost, skolemåltid, middag.
Arbeidsform og gjennomføring
Teori, diskusjon, oppgaver. Gjennomgang av oppgavehefter.
Praktisk arbeid: Deltakerne lager sine planlagte retter. Samtale om smak, næringsinnhold, utseende og pris. Planlegging av praktisk arbeid og innkjøp til neste møte.
Problemstillinger
Hva bør vi spise til hverdags? Hvor ofte bør vi spise?
Er avtale, plan og budsjett i orden?
3. samling
Timer med lærer: 4
Tema
Ernæringslære
Stikkord
Energi og energibehov
Arbeidsform og gjennomføring
Teori, diskusjon og oppgaver. Praktisk arbeid, se samling nr 2. Planlegging til neste gang.
Problemstillinger
Hva består kroppen vår av? Hva trenger kroppen vår?
4. samling
Timer med lærer: 4
Tema
Ernæringslære
Stikkord
Slanking. Spiseforstyrrelser.
Arbeidsform og gjennomføring
Teori og diskusjon.
Praktisk arbeid, se samling nr 2. Planlegging til neste gang.
Problemstillinger
Slanking - ukebladhysteri eller nødvendighet?
5. samling
Timer med lærer: 4
Tema
Ernæringslære
Stikkord
Næringsstoffer. Behov
Arbeidsform og gjennomføring
Teori, diskusjon, oppgaver.
Praktisk arbeid, se samling nr 2. Planlegging til neste gang.
Problemstillinger
Hvordan virker næringsstoffene? Hvor finner vi næringsstoffene?
6. samling
Timer med lærer: 4
Tema
Ernæringslære
Stikkord
Oppsummering, repetisjon
Arbeidsform og gjennomføring
Diskusjon, oppgaver.
Lysbildeserien Mett med vett.
Praktisk arbeid: Festlig avslutningsmåltid
Regnskap, arbeidsbok og melding.
Planlegging av utstilling på høstfesten.
Diskusjon, notater og skisser.
Avslutning med vurdering av arbeidet i gruppa.
Problemstillinger
Hvordan kan vi bruke det vi har lært i hverdagen?
Litteratur/materiell for deltakerne
4H-kokken. Mat frå havet. Mat med egg. Mat med mjølk. Vi baker. Mat med vett. Grønt og grovt. Fiskelykke/matglede.
Annet materiell: Hverdagsmatbøkene fra Statens Ernæringsråd.
Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør
Velg ut det materiellet som er aktuelt for deltakerne i gruppa. Kjøp eventuelt enkelteksemplarer av annet materiell til felles bruk.