N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 6 - 15.08.2006


Timetilskuddet økt til kr. 56,-

Etter at Studieforbundet i sommer fikk en tilleggsbevilgning på drøyt kr. 600.000 i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, har styret - i tråd med årsmøtets vedtak - økt timetilskuddet for lokalt studiearbeid fra kr 40 til kr 56. Vi håper at denne økningen på 40% (!) vil stimulere lokallag til å sette i gang nye kurs og studietiltak og registrere dette i Studieforbundet! Vi har grunn til å tro at tilskuddssatsen kan øke ytterligere i 2007. Det er derfor viktig å få registrert all studieaktivitet som gjennomføres lokalt. Rapporterte kurs er med på å danne grunnlag for eventuell fylkeskommunal og kommunal støtte, og danner grunnlag for størrelsen på vår del av fremtidig statstilskudd.

Søk på nordiske prosjektmidler

Medlemsorganisasjonene kan søke om delfinansiering av samarbeidsprosjekter over landegrenser og mellom ulike sektorer. Prioriterte emner i 2006 er Livslang læring, Kvalitetsutvikling innenfor læring, Effektmåling av voksnes læring og Voksnes basisferdigheter. Du kan søke om dekning av reise- og oppholdsutgifter i forbindelse med f.eks. forberedende møter, studie-, undervisnings og etterutdanningsopphold for undervisere og utveksling av deltakere i voksenundervisning og folkeopplysning. Søknadsfrist er 1. oktober 2006. Vil du vite mer, kontakt studiekonsulent Odd Erik Randen på telefon 67102261.

Pedagogisk Verksted 12. oktober

Studieforbundet inviterer studie/oppæringsansvarlige og andre interesserte fra medlemsorganisasjonene til Pedagogisk Verksted torsdag 12. oktober kl. 10-13 i Oslo. Sturla Bjerkaker vil snakke om "Studieringen som læringsarena" og det er satt av tid til å diskutere samarbeid med Bygdefolkets Studieforbund (BSF) om konkrete tiltak. Medlemsorganisasjonene i BSF er også invitert til møtet. - Hold av dagen; nærmere invitasjon vil komme, sier studiekonsulent Odd Erik Randen.

Husk: Pausene er viktige!

Vi har den senere tid merket at mange ønsker å avholde kurs med mange timer komprimert over få dager(f.eks. helgekurs). Som pedagogisk prinsipp regner vi alltid i studieforbundsammenheng med at vi skal ha 15 min. pause pr. studietime. Dette ser det ut til at det blir syndet mot i vår nye og travle tidsalder. Det er viktig å ha klart for seg at i følge klassisk hjerneforskning på hvordan kunnskap tilegnes (kognitiv forskning), så er en ”overbelastning” av korttidsminnet med for mye informasjon på for kort tid, noe som fører til at det som skal kodes for lagring i langtidsminnet isteden forsvinner pga. korttidsminnets begrensede kapasitet. Dette bør tale for en studieteknikk som understreker viktigheten av pauser og variasjon i undervisningen.

Natur og miljø-dagen i Molde

Fylkesavdelingen i Møre og Romsdal arrangerer sin tradisjonelle natur og miljø-dag i Molde søndag 3. september. Det legges opp en natursti mellom Skaret og Malmesetra. Medlemsorganisasjonene stiller med stands med informasjon og aktiviteter. Organisasjoner som deltar på natur og miljø-dagen, får gratis deltakelse på Vofos kurs 8.september "Hurra, jeg er tillitsvalgt!" på Alexandra Hotell, kan Torill Sandnes fra fylkesavdelingen fortelle.

Læringsdagene for voksne

Uka 4.-8.september finner "Læringsdagene for voksne" (tidl. Uka) sted over hele landet. Da kan studieforbundene og medlemsorganisasjonene synliggjøre aktivitetene sine og motivere til deltakelse og læring. Voksenopplæringsforbundet har oversikt over hva som skjer hvor.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost