103 Bruk av hagens og naturens grøde gjennom året.
Læringsmål
Gjøre deltakerne kjent med hva man kan bruke og hvordan man kan bruke vekster fra hage og natur på spennende nye måter. Vi vil øke kunnskapen om hva og hvordan vi bruker vekster fra hagen og naturen rundt oss i forskjellige årstider. Lære oss å se på vekster på ny måte ved eksempelvis å bruke det vi kaller ugress i matlagingen. Vi vil dele erfaringer og kunnskap. Vi vil ha noe teori, men mest praktisk laging av retter etc med forskjellig planter.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Målgruppen er personer som har en interesse for det som gror og har lyst til å lære mer om hva som kan brukes til mat.
Kurset vil passe godt for personer med en annen etnisk bakgrunn enn norsk ved at man lærer av hverandre om matskikker og hva som kan brukes.
Det trengs ingen forkunnskaper.
Innhold
Kurset legges opp med en kursdag på forskjellige årstider:
Vår:
- Vi skal bruke granskudd til å lage pesto, gele, sirup.
- Vi skal bruke skvallerkål til pesto, stuing, suppe. '
- Vi skal steke geitramsskudd, lage løpstikkesuppe, lage salat av ville vekster.
Tidlig sommer:
- Vi skal bruke rabarbra til saft, suppe, sirup, syltetøy, pai.
- Vi skal lage te av solbærblader, lage urtesmør, pesto av persille og gressløk og en lett potetsalat uten majones.
Sommer:
- Vi skal lage saft og te av geitrams, mjødurtsaft og sukker, eddiker av mange forskjellige urter som estragon og av bl.a. nyperose, bringebær.
- Lage oljer med krydder, tzatsiki, coleslaw.
Tidlig høst:
- Grønnkål kan brukes til mye: suppe, stuing, chips.
- Løksuppe,
- Henlagte tomater, konservere chili for vinteren, lage søt chilisaus, ovnsbakte rotgrønnsaker.
Sen høst:
- Vi skal lage kreklingchutney, gresskarsuppe, trollkrem, koke tomatsaus samt ha en oversikt over hva hvordan vi tar vare på hagen og naturens grøde for bruk gjennom vinteren.
Hensikten med studieringen er å gjøre oss bevisste på hva vi kan bruke av det som gror i hagen og i naturen og lage retter som passer til årstidene samt konservere for bruk senere.
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
Vi vil bruke boka: Gratis mat av Ellen Beate Wollen. Vi vil dessuten bruke blogger om mat og planter og egenutviklede oppskrifter.
Organisering og arbeidsmåter
Forelesning
Gruppearbeid
Diskusjon
Demonstrasjon
Praktisk trening/arbeid
Studiesirkel (delvis med lærer)
Vi vil sammen lage matretter med basis i det som gror på tidspunktet for sirkelen.
Krav til lærer/instruktør
Kurset vil ledes av en fagutdannet kokk med interesse og erfaring med å bruke hagens og naturens vekster.
Utfyllende opplysninger
Kurset vil ha en kokk som lærer, men det er viktig at alle skal bidra med det de har av erfaringer.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bekjempe utenforskap og bidra til inkludering.