1057 Urter og krydder for nord - norske hager til pryd og nytte
Læringsmål
Deltakerne skal få et innblikk i hva som egner seg for dyrking på friland og i krukker for nord - norske forhold. Samt få et lite innblikk i hvordan krydre hverdagsmaten med urter vi har rundt oss.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Personer med interesse for planter samt mat med rik smak.
Innhold
1. samling
TuL: 3
Tema:
Urter og krydder. Hva egner seg til hager i sone H 5-8
Stikkord:
- Definisjoner av urt og krydder
- Sorter/planter som anbefales av lokale hobbydyrkere
- Planter med fin blomstring - nytte og prydverdi
Arbeidsform:
Studiering - erfaringutveksling
Problemstillinger:
Overvintring - tildekking?
2. samling
TuL: 3
Tema:
Krydder i vinduskarmen
Stikkord:
- Vi lager oss en oversikt over hvilke planter vi har hatt suksess med.
- Vi lager en felles bestilling for senere deling
Arbeidsform:
Studiering - erfaringutveksling
Problemstillinger:
Hvordan få planter vi kjøper i potter til å vare lengre? Kan vi tørke disse?
3. samling
TmL: 3
Tema:
Vi får en innføring i bruk av krydder og urter i matlagingen
Stikkord:
Tørkede og friske urter- hva er best
Arbeidsform:
Foredrag - samtale, spørsmål
Problemstillinger:
- Hvilke krydderurter passer sammen?
- Hvordan ta vare på urtene vi har i hagen?
4. samling
TmL: 3
Tema:
Vi praktiserer enkel matlaging
Stikkord:
Lage sauser - pesto og lignende
Arbeidsform:
Praktisk gruppearbeid
Problemstillinger:
Hvordan forberede et godt måltid?
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For deltakerne:
- Ottar nr 3- 2008, Spiselige planter, Populærvitenskapelig tidskrift fra Tromsø museum - Universitetsmuseet
- Marguerite Walfridson: Vindu med basilikum, om urter og krydder og urtekrydret mat med oppskrifter
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold
Krav til lærer/instruktør
Erfaring i å bruke urter og krydder i matlagingen
Utfyllende opplysninger
Denne studieringen er en begynnende innføring i temaet urter og krydder og enkel bruk av urtene i matlaging.