1057 Urter og krydder for nord - norske hager til pryd og nytte

Godkjent for 8–12 timer  |  4–15 deltakere  |  inntil 100 % elektronisk kommunikasjon

Læringsmål

Deltakerne skal få et innblikk i hva som egner seg for dyrking på friland og i krukker for nord - norske forhold. Samt få et lite innblikk i hvordan krydre hverdagsmaten med urter vi har rundt oss.

Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper

Personer med interesse for planter samt mat med rik smak.

Innhold

1. samling
TuL: 3
Tema:
Urter og krydder. Hva egner seg til hager i sone H 5-8

Stikkord:

  • Definisjoner av urt og krydder
  • Sorter/planter som anbefales av lokale hobbydyrkere
  • Planter med fin blomstring - nytte og prydverdi

Arbeidsform:
Studiering - erfaringutveksling

Problemstillinger:
Overvintring - tildekking?

2. samling
TuL: 3
Tema:
Krydder i vinduskarmen

Stikkord:

  • Vi lager oss en oversikt over hvilke planter vi har hatt suksess med.
  • Vi lager en felles bestilling for senere deling

Arbeidsform:
Studiering - erfaringutveksling

Problemstillinger:
Hvordan få planter vi kjøper i potter til å vare lengre? Kan vi tørke disse?

3. samling
TmL: 3
Tema:
Vi får en innføring i bruk av krydder og urter i matlagingen

Stikkord:
Tørkede og friske urter- hva er best

Arbeidsform:
Foredrag - samtale, spørsmål

Problemstillinger:

  • Hvilke krydderurter passer sammen?
  • Hvordan ta vare på urtene vi har i hagen?

4. samling
TmL: 3
Tema:
Vi praktiserer enkel matlaging

Stikkord:
Lage sauser - pesto og lignende

Arbeidsform:
Praktisk gruppearbeid

Problemstillinger:
Hvordan forberede et godt måltid?

Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)

For deltakerne:

  • Ottar nr 3- 2008, Spiselige planter, Populærvitenskapelig tidskrift fra Tromsø museum - Universitetsmuseet
  • Marguerite Walfridson: Vindu med basilikum, om urter og krydder og urtekrydret mat med oppskrifter

Organisering og arbeidsmåter

Se innhold

Krav til lærer/instruktør

Erfaring i å bruke urter og krydder i matlagingen

Utfyllende opplysninger

Denne studieringen er en begynnende innføring i temaet urter og krydder og enkel bruk av urtene i matlaging.