1300 Slakte og parteringskurs
Læringsmål
Etter endt kurs har deltagerene kunnskap om slakting og patering av enget villt samt utvomming, avskinning, grovpatering og finpatering
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Ungdom og kvinner.
Innhold
1. samling
TmL: 1
Tema:
Utvomming
Stikkord:
- Åpning av buk, fjerning og undersøkelse av innvoller fra bukhule
- Åpning av brysthule, fjerning og undersøkelse av innvoller fra brysthule
Arbeidsform og gjennomføring:
Feltmessig tilnærming og drøfting av ulike metoder
Problemstillinger:
Spørsmål underveis
2. samling
TmL: 1
Tema:
Avskinning
Stikkord:
- Belgflåing versus flåing av liggende skrott.
Arbeidsform og gjennomføring:
Drøfting av ulike metoder for feltbruk og innendørs bruk
Problemstillinger:
Stille spørsmål underveis
3. samling
TmL: 2
Tema:
Teori
Stikkord:
- Mørning – hva skjer i musklaturen etter at dyret er felt.
- Enzymatiske versus bakterielle prosesser i kjøtt
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori
Problemstillinger:
Stille spørsmål underveis
4. samling
TmL: 5
Tema:
Partering
Stikkord:
- Grovpartering av ferdig mørnet skrott
- Anatomisk partering av bakpart, lår og rygg
- Beskrivelse av ulikheter i stykningsdelene
- Beskrivelse av anvendelse i kjøkkenet
- Vakuumering og konservering
- Partering av frampart, side bog og nakke
- Beskrivelse av bindevevsrikt kjøtt
- Beskrivelse av anvendelse i kjøkkene
- Vakuumering, kverning og konservering
Arbeidsform og gjennomføring:
Praksis
Problemstillinger:
Stille spørsmål underveis
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For deltakerne:
- Varme klær, kaldt på slakteriet
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold.
Krav til lærer/instruktør
God kunnskaper om slakting og patering, kunnskaper om hjort, kunne lede gruppen og veilede enkeltpersoner som trenger det.
Utfyllende opplysninger
Kurset går over en dag hvor vi først har en teoretisk del hvor vi snakker om sikkerhet, hagleammunisjon, ulike sjøfuler og partering.
Deretter sjøfugljakt og patering.