1311 Brygging av maltøl
Læringsmål
Teoretisk og praktisk kunnskap som er nødvendig for å kunne brygge sitt eget øl etter gamle tradisjoner
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Fortrinsvis medlemmere i Hjartdal Bonde og Småbrukarlag, men kurset er åpent for alle som er interessert i maltbrygging
Innhold
1. samling
TmL: 8
Tema:
- Teori : En gjennomgang av bryggeprosessen. Spiring av bløtlagt bygg og tørkeproses. Utstyr. Ingredienser. Renslighet.
- Brygging
Stikkord:
Mesking og få omdanne stivelse til sukker - vørteren, å få vasket sukkeret ut i væske -koke vørter med humle - smak og tilsetninger - gjæring - siling - kjøling.
Arbeidsform og gjennomføring:
Læring gjennom praktisk arbeid med lærer som assistent og veileder.
Problemstillinger:
- Sammensetting av bryggeutstyr. Blandingsforhold.
- Uttrekking og koking av vørterekstrakt.
- Hvordan er fremgangsmåten for å få den riktige smaken slik at det blir øl?
2. samling
TmL: 4
Tema:
- Omstikking.
- Tapping på flasker.Prøvesmaking.
Stikkord:
Sukkernivå - ettergjæring - kullsyre - lagring
Arbeidsform og gjennomføring:
Undervisning gjennom praktisk arbeid.
Problemstillinger:
- Når og hvordan stoppes gjæring?
- Hvordan få naturlig kullsyre - ettergjæring på flaske?
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For deltakerne:
- Oppskrifter og relevant litteratur om ølbrygging.
- Medbringer selv glassflasker og korker til eget øl.
For lærer/instrukt
- Relevant litteratur for ølsorter og brygging
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold
Krav til lærer/instruktør
Mye erfaring med ølbrygging og god kjennskap til utstyr, prosesser og forskjellige smaker samt ølsorter.
Avsluttende prøve/eksamen
Felles evaluering etter siste samling
Utfyllende opplysninger
Brygging foregår over en hel dag.
Etter ca 14 dager er der omstikking og tapping på flasker (plass til max 6 deltakere i bryggerkjelder hos læreren)
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å styrke kulturelt mangfold og bevare kulturarven gjennom læring.