1333 Partering av slakt
Læringsmål
- Kurset har som mål å gi deltakerne en teoretisk og praktisk innføring i behandling av slakt.
- Kurset tar for seg alle sider ved slakting, som; hygiene, redskap, oppbevaring, behandling og nedskjæring/oppdeling
- Kurset tar for seg ulike dyr og deltakerne lærer å gjenkjenne de ulike deler av dyret.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Alle som ønsker å vite mer om handtering og nedskjæring av slakt.
Innhold
1. samling
TmL: 4
Tema:
Presentasjon av kurset og opplegget.
Stikkord:
Teori.
Arbeidsform og gjennomføring:
- Forelesning om oppdeling av slakt.
- Presentasjon av nødvendig utstyr.
- Gjenkjenning av deler av slaktet.
- Gjenkjenning av stykningsdeler av slakt av lam, gris og storfe.
Problemstillinger:
Lære å bli kjent med hvordan et slakt av ulike dyreslag ser ut og hvor de enkelte stykningsdeler sitter.
2. samling
TmL: 4
Tema:
Lam.
Stikkord:
- Repetisjon av teori fra første samling.
- Teori om hvordan opprettholde god hygiene.
- Praktisk trening i nedskjæring av lam.
- Teori om de ulike stykningsdeler og hva de er best egnet til.
Arbeidsform og gjennomføring:
- Forelesning og repetisjon av 1. samling vedr. lam.
- Praktisk bruk av kniven på et lammeslakt med individuell instruksjon fra lærer.
Problemstillinger:
Lære og se stykningsdelene på et lammeslakt og lære å bruke kniven.
3. samling
TmL: 4
Tema:
Storfe.
Stikkord:
- Repetisjon av teori.
- Påminning om hygiene.
- Praktisk trening i bruk av kniv og sag for oppdeling av storfe.
- Teori om de ulike stykningsdeler og hva de er best egnet til.
Arbeidsform og gjennomføring:
- Forelesning og repetisjon av 1. samling vedr.storfe.
- Praktisk bruk av kniv og sag på et storfeslakt med individuell instruksjon fra lærer.
Problemstillinger:
Lære og se stykningsdelene på et storfeslakt og lære å bruke kniv og sag.
4. samling
TmL: 4
Tema:
Gris.
Stikkord:
- Repetisjon av teori.
- Påminning om hygiene.
- Praktisk trening i bruk av kniv og sag for oppdeling av et griseslakt.
- Teori om de ulike stykningsdeler og hva de er best egnet til.
- Evaluering av kurset.
Arbeidsform og gjennomføring:
- Forelesning og repetisjon av 1. samling vedr. gris.
- Praktisk bruk av kniv og sag på et griseslakt med individuell instruksjon fra lærer.
Problemstillinger:
Lære og se stykningsdelene på et griseslakt og lære å bruke kniv og sag.
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For deltakerne:
- Det er utarbeidet to hefter som inneholder teorien for kurset og som kursdeltakerne vil få. Heftene kan fås ved henvendelse til Studieforbundet natur og miljø.
For lærer/instruktør:
- Kursholder har lang praktisk erfaring fra slakting og nedskjæring.
- I tillegg finnes det mange eldre lærebøker om emnet.
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold.
Krav til lærer/instruktør
Kursholder er tidligere bonde og har drevet eget godkjent gardsslakteri og nedskjæringsbedrift.
Utfyllende opplysninger
Kurset skal formidle kunnskaper og erfaringer vedrørende alternative måter å behandle slakt på. Dette var kunnskaper som var vanlig i de fleste husholdninger for en til to generasjoner siden, men som nå er ukjent for de aller fleste.
Kurset er med lærer/instruktør og går over 16 timer.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.