1355 Yste ferskost - syrning av surmelk
Læringsmål
Lære å lage ferskost og surmelk
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Alle som har interesse for ysting og foredling av egen melk.
Innhold
1. samling
TmL: 5
Tema:
Ferskost og surmelk/kulturmelk
Stikkord:
- Teori om melkesyrebakterier og utstyr som trengs til å lage ferskoat og surmelk
- Gjennomgang av hygiene
- Vi lager ferskost og surmelk av egen melk
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praktisk gjennomføring
Problemstillinger:
Hvordan lage din egen ferskost og surmelk/kulturmelk til eget bruk på kjøkkenbenken?
2. samling
TmL: 5
Tema:
Ferskost og surmelk/kulturmelk av upasaurisert melk
Stikkord:
- Vi siler-av ferskosten og måler pH
- Pastaurisering kontra ikke pastaurisering av melka - fordeler og ulemper
- Smakstilsetning av ferskost og kulturmelk
- Vi lager Smoothie
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praktisk gjennomføring - alle lager sin ost, kulturmelk og Smoothie
Problemstillinger:
Hygiene og pastaurisering kontra upastaurisert melk/rå melk.
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For deltakerne:
Kopi av oppskrift på ferskost og kulturmelk
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold