1355 Yste ferskost - syrning av surmelk

Godkjent for 8–10 timer  |  4–15 deltakere  |  inntil 100 % elektronisk kommunikasjon

Læringsmål

Lære å lage ferskost og surmelk

Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper

Alle som har interesse for ysting og foredling av egen melk.

Innhold

1. samling
TmL: 5
Tema:
Ferskost og surmelk/kulturmelk

Stikkord:

  • Teori om melkesyrebakterier og utstyr som trengs til å lage ferskoat og surmelk
  • Gjennomgang av hygiene
  • Vi lager ferskost og surmelk av egen melk

Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praktisk gjennomføring

Problemstillinger:
Hvordan lage din egen ferskost og surmelk/kulturmelk til eget bruk på kjøkkenbenken?

2. samling
TmL: 5
Tema:
Ferskost og surmelk/kulturmelk av upasaurisert melk

Stikkord:

  • Vi siler-av ferskosten og måler pH
  • Pastaurisering kontra ikke pastaurisering av melka - fordeler og ulemper
  • Smakstilsetning av ferskost og kulturmelk
  • Vi lager Smoothie

Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praktisk gjennomføring - alle lager sin ost, kulturmelk og Smoothie

Problemstillinger:
Hygiene og pastaurisering kontra upastaurisert melk/rå melk.

 

Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)

For deltakerne:

Kopi av oppskrift på ferskost og kulturmelk

Organisering og arbeidsmåter

Se innhold