1424 Slaktekurs for nye jegere
Læringsmål
Under kyndig veiledning av en erfaren slakter, vil eleven få verdifull teoretisk og praktisk opplæring, i hele slakteprosessen av felt vilt.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Kurset anbefales for alle nye jegere men erfarne jegere vil også dra nytte av dette kurset.
Innhold
TmL: 8
Tema:
Slakteteori, slakte prosessen fra A til Å, hygiene
Stikkord:
- Slakteteori og hygiene.
- Åpning av buk, fjerning og undersøkelse av innvoller fra bukhule. Åpning av brysthule, fjerning og undersøkelse av innvoller fra brysthule.
- Feltmessig tilnærming og drøfting av ulike metoder
- Belgflåing versus flåing av liggende skrott
- Drøfting av ulike metoder for feltbruk og innendørs bruk.
- Mørning – hva skjer i musklaturen etter at dyret er felt. Enzymatiske versus bakterielle prosesser i kjøtt.
- Grovpartering av ferdig mørnet skrott.
- Anatomisk partering av bakpart: lår og rygg
- Beskrivelse av ulikheter i stykningsdelene.
- Beskrivelse av anvendelse i kjøkkenet, vakuumering og konservering.
- Partering av frampart: side bog og nakke
- Beskrivelse av bindevevsrikt kjøtt.
- Beskrivelse av anvendelse i kjøkkenet.
- Vakuumering og kverning og konservering.
Arbeidsform og gjennomføring:
Teoretisk del som foredrag ved bruk av plansjer etc. Praktisk del som gruppeundervisning, samt at den enkelte deltaker får delta med kyndig veiledning fra instruktør.
Problemstillinger:
- God hygiene, hvordan ungå kontakt mellom slakteavfall og kjøtt samt smitte overføring?
- Hvordan forenkle slakteprosessen ved hjelp av enkle hjelpemidler?
- Mørning, hva gjør man for å regulere temperaturen slik at mørningen blir optimal?
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For deltakere:
- Knivsett beregnet for slakting.
For lærer/instruktør:
- Det ville kjøttet - NJFFs slakte-DVD.
- Bransjestandard for feltkontroll av hjorteviltkjøtt - Hjortevilt, portalen for alt om elg, hjort, villrein og rådyr.
- Tips om kjøttbehandling - Hjortevilt, Portalen for alt om elg, hjort, villrein og rådyr.
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold.
Krav til lærer/instruktør
Slakter, kokk eller en person med lang erfaring med slakting/hygiene.
Utfyllende opplysninger
Kurset vil bli holdt utendørs for å få en mest mulig realistisk tilnærming, samt at bruk av mekaniske hjelpemidler holdes nede på et minimum.