1607 Små bruk - store muligheter
Læringsmål
- Lære om og få ideer rundt småskala landbruk og lokale omsetningsformer i Frankrike.
- Få kunnskap om direktesalg, andelslandbruk, felles produsentutsalg, egen foredling, markeder, servering og kombinasjonsbruk.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Mat- og landbruksinteresserte, politikere, forvaltning, lokalmatprodusenter.
Innhold
1. samling
TmL: 2
Tema:
Andelslandbruk
Stikkord:
Orientering og videovisning om andelslandbruk ved Josè Florini, leder i andelslandbruksgruppen i Nice AMAP Balico.
Arbeidsform og gjennomføring:
Forelesning og diskusjon
Problemstillinger:
Kan dette overføres og gjennomføres i Norge?
2. samling
TmL: 4
TuL: 4
Tema:
- Bruk med allsidig produksjon, egenforedling og lokal omsetning.
- Gårdsservering, skolesamarbeid.
Stikkord:
- Vesubiedalen: Bruket Les Ragias i Belvèdère, bier, foredling frukt og bær, urter, omsetning gjennom lokalt marked og andelslandbruk.
- Besøk lokalt marked
- Bruket Ferme Auberge, servering, egenforedling sau, storfe, frukt og grønnsaker.
- Omsetning andelslandbruk, samarbeid skoler og omvisning/servering grupper.
Arbeidsform og gjennomføring:
Ekskursjon, omvisning og orientering. Spørsmål og debatt
Problemstillinger:
Debatt og utveksling av tanker rundt dagens kunnskap
3. samling
TmL: 4
TuL: 4
Tema:
- Foredling og omsetning av ost.
- Orientering fra interesseorganisasjon for utvikling av områdets landbruk GEDAR.
- Møte med lokalt smabrukarlag
Stikkord:
- Melkeproduksjonsbruk i Brune des Alpes.
- Foredling av ost fra geiter og sau.
- Bruk i Puget Theniers med omsetning av grønnsaker, egg og safran gjennom andelslandbruk.
- Om småbrukarlaget arbeid
Arbeidsform og gjennomføring:
Ekskursjon, omvisning og orientering
Problemstillinger:
Påvirkningsmuligheter og ulike produksjoner på samme bruk
4. samling
TmL: 4
TuL: 4
Tema:
Omsetning andelslandbruk, støtteordninger
Stikkord:
- Omsetning ost av sau, vin og geitekjøtt.
- Møte med rep. for fylkeslandbrukskontoret.
- Ulike samarbeidsformer bønder imellom og med forvaltning.
Arbeidsform og gjennomføring:
Ekskursjon, omvisning og orientering
Problemstillinger:
Forskjell/likheter i støtte og tilpassinger mellom Frankrike og Norge
5. samling
TmL: 4
TuL: 4
Tema:
Gårdsutsalg, felles utsalg, bondens butikk
Stikkord:
- Besøk gårdsbutikk i Le Rouret.
- Besøk på fellesutsalg.
- Markeder, deltakerne kjøper og setter sammen felles lunsj fra markedet.
- Besøk og møte med lokal andelsdeltaker på avhentested for andelslandbruk (stasjonen i Nice)
- Besøk kortreistkafe.
- Møte med fylkesorganisasjonen for andelslandbruk; Alliance Provence.
Arbeidsform og gjennomføring:
Eskursjon og orientering
Problemstillinger:
- Kundegrunnlag, forbrukerinteresse, nisje eller levebrød.
- Regelverk, godkjenninger, mattrygghet, forvaltning.
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For deltakerne:
Program som gir grunnlag for forhåndsinnhenting av informasjon om de ulike organisasjoner og besøksgårder, utsalg og markeder.
For lærer/instruktør:
Egen kunnskap via bedrift og/eller forvaltningsansvar/organisasjonsansvar.
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold
Krav til lærer/instruktør
Kunnskap om egen bedrift, driftsform, forvaltning, støtteordninger og nasjonalt lovverk og forskrifter. Ulik kunnskapsbasis, utfyller hverandre.
Avsluttende prøve/eksamen
Siste kveld brukes til gjennomgang av turen. Deltakerne vil få tilsendt evalueringsskjema etter hjemkomst
Utfyllende opplysninger
Studieplanen omhandler studietur til området rundt Nice/Frankrike fra 22. feb. til 27. feb. 2015.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.