162 Vikingmat
Læringsmål
Lære om vikingtiden og hvordan de lagde maten sin på den tiden
* Lære hvordan vi setter gode personlige mål for kurset
* Lære historie fra vikingtiden
* Lære om hvordan vikingenes dagligliv var
* Lære om ingredienser, oppskrifter og redskap til matlaging i vikingtiden
* Lære å lage mat slik vikingene gjorde.
* Lære om servering og tradisjoner fra vikingtiden
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
4H-medlemmer og andre interesserte.
Innhold
- Fellessamling og introduksjon av kurset. Bli kjent. Hvem er jeg? Hvem er kursdeltagerne?
Stikkord: Bli kjent med deltakere, instruktør og kurssted
Arbeidsform og gjennomføring
Hvordan lære navnene til hverandre? Hvordan bli kjent med hverandre?
Hva er ditt mål med kurset? - Vikingene. Stikkord: Hvem var vikingene, hvordan levde de i Norge, vikingenes mattradisjoner.
- Lage mat på samme måte som vikingene. Stikkord: Praktisk arbeid. Deltagerne lager flere retter. Hvor/ hvordan/ av hva?
- Vise og servere maten til andre kursdeltagere. Stikkord: Arbeidsform og gjennomføring Serveringsmåter/ tradisjoner
- Oppsummering. Stikkord: Problemstillinger Hva var kjekt, utfordrende? Hva har dere lært om vikingene? Kan vi bruke noen av deres tradisjoner i dag?
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
http://www.spurkelandvikinggard.no/
https://snl.no/vikingtiden
https://www.khm.uio.no/barn-skole/barn/vikingtid/vikingene-hjemme/hverdag-og-fest/vikingmat.html
http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274
Organisering og arbeidsmåter
Veiledning med instruktør/lærer
Instruksjon med lærer
Gruppearbeid
Praktisk trening/arbeid
Krav til lærer/instruktør
Læreren må kunne om vikingtiden og i tillegg kunne om matlaging og formidling til barn og ungdom.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bekjempe utenforskap og bidra til inkludering.