1620 Tradisjonsbakst
Læringsmål
- Lære om tradisjonsbakst i Midtgudbrandsdalen.
- Gjennom kunnskapen du får, ta vare på og lære gamle baketeknikker
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
4H-ere i alderen 14-18 år
Innhold
1. samling
TmL: 2
Tema:
Julebakst
Stikkord:
Stryll og smultringer
Arbeidsform og gjennomføring:
Praksis på skolekjøkken med veilednig
Problemstillinger:
Hvordan forhinder en brann i smultgryta?
2. samling
TmL: 2
Tema:
Lefse og lompekurs
Stikkord:
- Takkebakst har lange tradisjoner.
- Hva slags utstyr ble brukt?
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Hvordan bake ut lefsa?
3. samling
TmL: 2
Tema:
Lefse og lompekurs del 2
Stikkord:
Hvordan baker en ut og får tynne lefser? Øvelse gjør mester
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Få fart på kjevle og takke
4. samling
TmL: 2
Tema:
Gjærbakst
Stikkord:
- Hva slags korn bruker en til ulike typer gjærbakst?
- Grovt mjøl til brød og fint til hvitevarer.
- Hvordan baker en med gjær?
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Gjærbakst kan være utfordrende. En lærer teknikker med riktig temperatur på deigvesken
5. samling
TmL: 4
Tema:
Grendakafe
Stikkord:
- Hvordan lager vi en grendekafe?
- Bakst, prising, dekking og servering er viktig.
- Kundebehandling
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk erfaring ved å møte kunden, servere osv
Problemstillinger:
Kundebehandling
6. samling
TmL: 3
Tema:
Festkaker
Stikkord:
- Hva var festkaker i regionen i tidligere tider?
- Hva slags festkaker har vi i dag?
- Lære å bake kaker med krem og pynte disse
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Om estetikk
7. samling
TmL: 3
Tema:
Flatbrød
Stikkord:
- Flatbrød er en annen form for takkebakst.
- Det er lenger holdbarhet enn med lefse.
- Hva skiller flatbrødsbakst fra lefsebakst?
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Forhold mellom emne og takke
8. samling
TmL: 3
Tema:
Avslutning og forberedelse til martnan
Stikkord:
Lage produkter som skal selges; lompe, lefse, flatbrød, kaker til martnaskafe
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk arbeid med veiledning
Problemstillinger:
Om entreprenørskap
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For deltakerne:
- Ulike kokebøker med tradisjonsbakst.
- Prosjektheftet fritt valg fra 4H.
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold
Krav til lærer/instruktør
Erfarne kakebakere
Avsluttende prøve/eksamen
Gjennomføring av 4H-prosjektet og utfylling av arbeidssider
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.