1700 Matsopper fra Nord - Norge
Læringsmål
- Plukke og tilberede de vanligste matsoppene i Nord - Norge.
- Lære å gjenkjenne soppene som egner seg til mat og skille de fra uegnede.
- Kunne skille kremler og risker.
- Kjenne til hvordan ulike sopper må behandles for konservering og matlaging.
- Kjenne til norsk, nord - finsk og nord - øst russisk sopptradisjon.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Alle som er interesseert i temaet.
Innhold
1. samling
TmL: 1
Tema:
Bli kjent med de viktigste og vanligste matsoppene i nord - Norge.
Arbeidsform:
Teori og og emonstrasjon av matsopper som skal plukkes og behandles i løpet av kurset.
2. samling
TmL: 2
Tema:
- Lære å finne, gjenkjenne og plukke matsopper.
- Skille spiselige rørsopper fra andre sopper.
- Kunne vrake uegnede eksemplarer.
- Lære å kjenne pepperriske og sjeggriske, lypiggsopp og røyksopp.
Arbeidsform:
Plukking av sopp i nærområde under tett oppfølging av kursleder.
3. samling
TmL:1
Tema:
- Kunne skille de ulike soppene i grupper.
- Rensing av soppene.
- Vite hvilke deler de ulike soppene som ikke skal brukes.
Arbeidsform:
Sortering og rensing av insamlet materiale.
4. samling
TmL: 1
Tema:
Lære hvordan de ulike matsoppene skal behandles for mat og konservering.
Arbeidsform:
teori og demonstarsjon. teori om tradisjonell bruk av sopp på Nordkalotten.
5. samling
TmL:3
Tema:
Lære å lage mat av ulik sopp og vite hvordan ulik sopp best konserveres.
Arbeidsform:
Tilbereding og matlaging av de ulike soppene. Steke, sylte og salte.
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
-
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.