1719 Dropskoking
Læringsmål
- Deltakerne skal lære å lage godteri på gammelt vis.
- Det fokuseres også på ingredienser og hva som er godt for kropp og sinn.
- Deltakerne skal lære om sikkerhet og helse.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Ungdom fra 12 år og oppover.
Innhold
1. samling
TmL: 8
Tema:
Dropskoking: teori, historie, sikkerhet, helse, praktisk gjennomføring
Stikkord:
- Hvilke ingredienser trenger man for å lage drops og karameller?
- Gjennomgang av gamle oppskrifter og historie omkring; ved hvilke anledninger disse oppskriftene ble brukt
- Praktisk gjennomføring der man lager grunnoppskrift og tilsetter ulike smaker. Prøve seg frem med ulike måter å forme dropsene på.
- NB! Fokus på sikkerhet, varmt sukker kan være skummelt. Smaksprøver til alle.
- Diskusjon om helse og ernæring.
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori og praktisk øvelse under kyndig veiledning.
Problemstillinger:
Er hjemmelaget godteri sunnere og bedre det det godteriet vi kjøper i butikken? Hvor mye godteri kan vi spise pr. uke uten at det bidrar til økt helserisiko?
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For lærer/instruktør:
- Gamle oppskrifter og kokebøker.
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold
Krav til lærer/instruktør
Må kunne bruke nødvendig utstyr, og kursinstruktør skaffer gamle oppskrifter og gamle "godterihistorier". Må ha erfaring med bruk av smeltet sukker i samhandling med barn og unge.
Avsluttende prøve/eksamen
Evaluering av kurs, av egen innsats og hva man har lært og av produktene i gruppa; knyttet til smaksprøvene!
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.