1720 Fiske med garn og tilberedning
Læringsmål
- Lære om garnfiske og å utnytte naturens ressurser.
- Lære praktisk garnfiske fra båt og stell av garn.
- Lære om bearbeiding av fisk.
- Lære å lage mat av fisk.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
4H ere i aldersgruppe 14-18 år
Innhold
1. samling
TmL: 4
Tema:
- Hvorfor fisker vi?
- Hva slags fisk er det vi får i vårt området?
- Fiskekort og forvaltning.
- Garnfiske i ferskvann, innsjø.
Stikkord:
- Omfatter alle elementer i garnfiske.
- Sette garn, ta opp garn, rense garn, sløye fisk.
- Lære om ulike arter som ørret, sik, abbor, gjedde.
Arbeidsform og gjennomføring:
Lærer instruerer og praktisk gjennomføring i båt og på land.
Problemstillinger:
Hva må en ta hensyn til når en fisker fra båt?
2. samling
TmL: 4
Tema:
Tilberedning av mat med fisk.
Stikkord:
- Røke fisk i røkovn.
- Koke fisk, bake fisk i glør, steke fisk.
- Bruke kjele og bål.
- Tilberedingsmulighetene er mange.
Arbeidsform og gjennomføring:
Praktisk ute i naturen med veiledning.
Problemstillinger:
Hvilken fisk egner seg best til de ulike tilbredingsmulighetene?
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
For deltakerne:
- Ulike fiskebøker.
- Forskjellg utstyr til garnfiske og tilberedning av fisk.
Organisering og arbeidsmåter
Se innhold
Krav til lærer/instruktør
Aktiv og ivrig fisker som kan ulike fangstmetoder og å lage redskap
Avsluttende prøve/eksamen
Evaluering skjer i gruppen etter avsluttet kurs. Muntlig, basert på erfaringer gjort underveis.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.