1734 Partering av slakt og pølseproduksjon

Godkjent for 4–16 timer  |  4–15 deltakere  |  inntil 100 % elektronisk kommunikasjon

Læringsmål

Gi deltakerne grunnleggende opplæring i hygiene ved partering (stykningsdeler på dyret).\\ Gi deltakerne grunnleggende opplæring i behandling og videreforedling av råvaren fram til et ferdig produkt som pølser, spekepølser og hodesylte.\\ Bevisstgjøre deltakerne om rein og sunn mat.\\

Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper

Voksne personer. Kurset er åpent for alle og det er ikke krav til forkunnskap om emnet.

Innhold

1. samling
Timer med lærer: 8
Tema
Partering, maling, koking og sylting

Stikkord
Deltakerne skal partere helt slakt ned til stykningsdeler.
Male kjøtt, spe og lage pølser og spekepølse.
Koking av grisehoder og legging av sylte samt å lage lammerull.

Arbeidsform og gjennomføring
Deltakerne skal arbeide praktisk med parteringen av lam og tilvirkningen av de andre produktene til ferdig produkt.
Det blir teori og praksis som går i hverandre.

2. samling
Timer med lærer: 8
Tema
Middagmåltider, sylte og pølser

Stikkord
Tilberede middagsmåltider (fårikål og marinert lammelår stekt på ettervarme i bakerovn). Lage medisterpølse og sylte fra grisehoder. Produsere spekepølse på lam.

Arbeidsform og gjennomføring
Deltakerne skal arbeide praktisk med parteringen av lam og tilvirkningen av de andre produktene til ferdig produkt.
Det blir teori og praksis som går i hverandre.

Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)

Kursdeltakerne får eget utarbeidet kurshefte med oppskrifter og illustrasjoner for de temaer som gjennomgås på kurset. En nyttig bok som brukes på kurset er; Pølser fra mitt kjøkken: ISBN 82-04-10219-4.

Organisering og arbeidsmåter

Se innhold

Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven

  • Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.