412 Bokashi kjøkkenkompostering
Læringsmål
Deltakerne skal lære om hvordan de kan utnytte ressursene i sitt egen matavfall til å lage levende jord gjennom bokashimetoden.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Hageeiere og alle som synes det er viktig å redusere mengden avfall som sendes vekk fra husholdningen. Ingen forkunnskap nødvendig.
Innhold
Tema
- Hva er levende jord?
- Fordelene med levende jord
- Fordelene med kompost fremfor kunstgjødsel
- De effektive mikroorganismene i bokashistrøet
- Næringsstoffene i bokashijord, hva og mengde
- Bokashi kjøkkenkompostering
- Oppsamling av matavfall
- Fermentering av matavfall
- Omdanning til jord
- Hvordan få refusjon i renovasjonsavgiften?
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
Lenker
- Bokashi Norge: Bokashi Norge
- Bokashi Norge: 5 ting du kan gjøre for levende og sunn jord
- Bokashi Norge: Kunstgjødsel vs jordforbedring
- Bokashi Norge: Bokashi kjøkkenkompostering på 1-2-3
- Bokashi Norge: Hvor mye næring inneholder bokashi
- Agropub: Levende jord
- Agropub: Et yrende liv rundt planterøttene
Bøker
- Anette Hjerde: BOKASHI Kjøkkenkompost for alle
- Stefan Sundström: Stefans lille svarte BOKASHI, BIOKULL OG BAKTERIER
Organisering og arbeidsmåter
Teori og praksis gjennom
- Gruppearbeid
- Diskusjon
- Praktisk arbeid
Krav til lærer/instruktør
Kurset kan gjennomføres uten lærer/instruktør. Hvis kurset gjennomføres uten lærer bør en eller flere av gruppedeltakerne har teoretisk og/eller praktisk innsikt i bokashimetoden.
Avsluttende prøve/eksamen
Ingen avsluttende prøve eller eksamen.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.