555 Matlaging og baking

Godkjent for 4–40 timer  |  minst 4 deltakere  |  inntil 100 % elektronisk kommunikasjon

Læringsmål

Kurset skal gi utvidet kompetanse og praktiske erfaringer knyttet til matlaging gjennom "å lære ved å gjøre". 

Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper

Medlemmer og andre som ønsker å lære mer om matlaging. 

Innhold

Bakst 

  • Tradisjonsbakst 
  • Bærekraftig bakst 
  • Bruk av takke 
  • Følging av oppskrift 
  • Bakst fra verden 
  • Bakst utendørs 
  • Bakst på bål 
  • Dandering 
  • Baketeknikker 
  • Bakst gjennom tidene 
  • Kjennskap til ingredienser 
  • Kreativ bakst 
  • Hellebakst 
  • Laging av egen oppskrift 

Matlaging 

  • Tradisjonsmat 
  • Bærekraftig matlaging 
  • Sanking av mat i naturen 
  • Matlaging på bål 
  • Matlaging utendørs 
  • Matlaging innendørs 
  • Foredling av mat 
  • Matlaging gjennom tidene 
  • Matlagingsteknikker 
  • Dandering og pynting 
  • Kjennskap til ingredienser 
  • Bruk av rester i matlaging 
  • Kreativ matlaging 
  • Laging av egen oppskrift 
  • Laging av egen meny 

Matsikkerhet 

  • Hygiene og rutiner 
  • Rutinger for trygg matlaging 
  • Lagring av mat 
  • Foredling av mat 
  • Datostempling 

Annet 

  • Slakt 
  • Partering av kjøtt 
  • Sløying av fisk 
  • Næringsinnhold 
  • Følge oppskrift 
  • Laging av drops og godteri 
  • Andre relevante temaer knyttet til matlaging 

Kurset (tema og innhold, gjennomføring, omfang, nivå og vektlegging) tilpasses deltagergruppen og deres behov. Tema må fremgå av kurset navn, og kan/bør i tillegg oppgis under “Merknad” ved søknad om tilskudd. 

Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)

Aktuell faglitteratur og annet som kan bidra til inspirasjon og læring. 

 Forslag til ressurser: 

Organisering og arbeidsmåter

Foredrag, diskusjoner, gruppearbeid, praktiske øvelser og oppgaver. 

Krav til lærer/instruktør

Instruktør bør ha god kompetanse innenfor kursets tema.  

Avsluttende prøve/eksamen

Det er ikke krav om avsluttende prøve etter endt kurs. 

Utfyllende opplysninger

Denne studieplanen er ment å erstatte følgende studieplaner:  

  •  423 Tradisjonsbakst på takke 
  • 114 småkaker til jul – tradisjonsbakst 
  • 162 Vikingmat 
  • 200 Moderne baking og tradisjonskjøkken 
  • 207 Konditor for en dag 
  • 218 Tradisjonsmat - norsk julemat fra Østlandet 
  • 324 Hellebakst 
  • 427 Foredling av frukt og bær 
  • 457 Restemat 
  • 458 Kakepynting 
  • 1620 Tradisjonsbakst 
  • 1719 Dropskoking 
  • 1734 Partering av slakt og pølse 
  • 7706 Bakemesteren 
  • 7713 Matlaging 
  • 9003 Dessert kurs – sjokolade 
  • 9572 Drops og godterikurs 
  • 9657 Kokker i friluft 
  • 1720 Fiske med garn og tilberedning 
  • 1225 Ungdomsmat 
  • 1221 Cupcakes 
  • 324 Hellebakst 
  • 200 Moderne baking og tradisjonskjøkken 

Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven

  • Å styrke kulturelt mangfold og bevare kulturarven gjennom læring.
  • Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
  • Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
  • Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
  • Å bekjempe utenforskap og bidra til inkludering.