555 Matlaging og baking
Læringsmål
Kurset skal gi utvidet kompetanse og praktiske erfaringer knyttet til matlaging gjennom "å lære ved å gjøre".
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Medlemmer og andre som ønsker å lære mer om matlaging.
Innhold
Bakst
- Tradisjonsbakst
- Bærekraftig bakst
- Bruk av takke
- Følging av oppskrift
- Bakst fra verden
- Bakst utendørs
- Bakst på bål
- Dandering
- Baketeknikker
- Bakst gjennom tidene
- Kjennskap til ingredienser
- Kreativ bakst
- Hellebakst
- Laging av egen oppskrift
Matlaging
- Tradisjonsmat
- Bærekraftig matlaging
- Sanking av mat i naturen
- Matlaging på bål
- Matlaging utendørs
- Matlaging innendørs
- Foredling av mat
- Matlaging gjennom tidene
- Matlagingsteknikker
- Dandering og pynting
- Kjennskap til ingredienser
- Bruk av rester i matlaging
- Kreativ matlaging
- Laging av egen oppskrift
- Laging av egen meny
Matsikkerhet
- Hygiene og rutiner
- Rutinger for trygg matlaging
- Lagring av mat
- Foredling av mat
- Datostempling
Annet
- Slakt
- Partering av kjøtt
- Sløying av fisk
- Næringsinnhold
- Følge oppskrift
- Laging av drops og godteri
- Andre relevante temaer knyttet til matlaging
Kurset (tema og innhold, gjennomføring, omfang, nivå og vektlegging) tilpasses deltagergruppen og deres behov. Tema må fremgå av kurset navn, og kan/bør i tillegg oppgis under “Merknad” ved søknad om tilskudd.
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
Aktuell faglitteratur og annet som kan bidra til inspirasjon og læring.
Forslag til ressurser:
- Den Grønne Skolen (dengronneskolen.no)
- Oppdragsbanken (Oppdragsbanken - 4h)
- 4Hs videoserie: 4H Friluftshelt (Mat på bål 4H Friluftshelt)
- 4Hs aktivitetshefte “Turmiks”
Organisering og arbeidsmåter
Foredrag, diskusjoner, gruppearbeid, praktiske øvelser og oppgaver.
Krav til lærer/instruktør
Instruktør bør ha god kompetanse innenfor kursets tema.
Avsluttende prøve/eksamen
Det er ikke krav om avsluttende prøve etter endt kurs.
Utfyllende opplysninger
Denne studieplanen er ment å erstatte følgende studieplaner:
- 423 Tradisjonsbakst på takke
- 114 småkaker til jul – tradisjonsbakst
- 162 Vikingmat
- 200 Moderne baking og tradisjonskjøkken
- 207 Konditor for en dag
- 218 Tradisjonsmat - norsk julemat fra Østlandet
- 324 Hellebakst
- 427 Foredling av frukt og bær
- 457 Restemat
- 458 Kakepynting
- 1620 Tradisjonsbakst
- 1719 Dropskoking
- 1734 Partering av slakt og pølse
- 7706 Bakemesteren
- 7713 Matlaging
- 9003 Dessert kurs – sjokolade
- 9572 Drops og godterikurs
- 9657 Kokker i friluft
- 1720 Fiske med garn og tilberedning
- 1225 Ungdomsmat
- 1221 Cupcakes
- 324 Hellebakst
- 200 Moderne baking og tradisjonskjøkken
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å styrke kulturelt mangfold og bevare kulturarven gjennom læring.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
- Å bekjempe utenforskap og bidra til inkludering.